El Pantano de Pena arriba al 50% de la seua capacitat en només tres dies

comarquesnord.cat . Beseit . dijous, 7 de març de 2013 .
Etiquetes:

(AMPLIACIÓ)
La forta nevada que va afectar el Matarranya la setmana passada, acompanyada de les pluges que van acumular més de 50 litres de precipitació en els últims dies, ha tingut els seus efectes en la crescuda dels rius i les reserves hídriques. De fet, i en només tres dies, la reserva del Pantà de Pena ha arribat al 50% de la seua capacitat, passant del 25 al 48 per cent en apenes tres dies. Un creixement de la reserva hidràulica molt positiva per a la pròxima campanya de regadiu i molt bona després del delicat any que ha passat el Matarranya quant a sequera. I és que els més de 150 litres acumulats en alguns punts de la comarca han tingut els seus efectes en el camp.

La imatge del Pantà de Pena està canviant amb l’aigua que està entrant, com també la de tota la conca hidràulica del Matarranya després que la neu s’haja desfet amb rapidesa. Els rius Matarranya, Ulldemó, Tastavins i Algars encara porten un cabal significatiu i han arribat a una imatge superior a la que vam viure el 2007. Crescuda al Tastavins des de Pena-roja, que deixa molta aigua al Salt de La Portellada i quan mor al Matarranya, com també la que baixa pel rierol dels Prats. Un Matarranya que encara baixa amb força des del seu naixement i que arriba amb molt de cabal a Nonasp. També baixa amb força el riu Algars.

. La lectura canvia

José María Puyol, president dels Regants del Matarranya, va explicar per a la ràdio que “no és que sigui positiu, sinó que no ens esperàvem està en esta situació a inicis de mes de març. El positiu és que es va amarar tot el territori, i pel que fa al reg penso que amb la reserva de les basses ho haguérem pogut solucionar amb un xorret del pantà”. Puyol va afegir que “la part més dramàtica està en la massa del secà, que patia una sequera de molts mesos i que l’amarament d’aigua tan bona feia temps que no es veia”. A la vegada, el president dels regants va recordar que esta riuada “no té res a veure amb la gran riuada de l’any 2000”.

Les dades no enganyen, i si dilluns a la nit el pantà de Pena estava al 15 per cent del seu cabal, este matí era del 49 per cent i seguia pujant, superant els 8,5 hectòmetres cúbics. Al respecte, José María Puyol va dir que “entra més d’un hectòmetre cúbic diari” i van arribar a entrar “3 hectòmetres en només un dia i mig”. A la vegada, el president dels regants va explicar que “jo tinc un informe fet del 22 de febrer de Pena, la Trapa i la Vallcomuna, quan “no baixaven ni 15 litres. Dilluns vam arribar a 80 o 90 mil litres per segon” a la zona mitja del Matarranya. A la vegada, va demanar tranquil·litat perquè el moment actual no té res a amb el de l’any 2000.

Més informació: