Dilluns començaran les perforacions de les roques que s’han desprès de la Mola de Mont-roig

comarquesnord.cat . Mont-roig . divendres, 8 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

Els treballs de contenció i de destrucció de les roques que es van despendre dilluns de la Mola de Mont-roig segueixen a bon ritme. Des del dimecres de matí, els operaris han estat treballant en els sistemes de contenció de totes estes roques, i que consisteix en la instal·lació d’unes sirgues d’acer que les immobilitzen de forma provisional. Les sirgues s’utilitzaran per a procedir després a la destrucció de les roques, que es faran mitjançant perforacions, la introducció de pastes que esquerden la roca, i la posterior retirada dels fragments. La feina és laboriosa, i tot i que està previst començar dilluns, la previsió és que la retirada de les roques dure entre tres i quatre setmanes.

Segons fonts consultades de l’ajuntament, l’empresa es va posar a treballar el dimecres a les deu del matí, i l’objectiu és que “continuen treballant durant el cap de setmana per a agilitzar la feina”. Al marge de la instal·lació d’estes sirgues de contenció, els operaris estan aixecant també unes pilastres que subjectaran una malla com mesura de prevenció i evitar que les roques que es pogueren desprendre’s baixaren fins el casc urbà. A més, el consistori ha recordat que els geòlegs de la Diputació faran un estudi detallat de tota la Mola, ja que just davall de les pedres i el rellotge, al centre del casc històric, estan els dipòsits d’aigua.

. ‘Dies molt llargs’

L’alcalde de Mont-roig, Óscar Arrufat, va defensar fa uns dies per a Ràdio Matarranya que el dia de dilluns “va ser molt llarg. Vam fer les valoracions que s’havien de fer. Va baixar la Diputació, va mirar la situació i natres li vam transmetre que hi ha un perill i que les roques s’han de retirar”. L’alcalde de Mont-roig va recordar també que “les administracions ens estan cridant i ens han dit que ‘el que faigue falta’ ho demanem”. Primer de tot, el consistori va contactar amb una empresa especialitzada en voladures de roques, però “han arribat a la conclusió de que no es poden volar perquè hi ha un greu problema de moviment i està el risc de que baixaren totes a la vegada”.

Finalment, es faran perforacions a la roca i als forats s’introduiran pastes que esquerden la roca, per a després procedir a la retirada dels fragments. Una feina molt laboriosa, ja que les roques que s’han desprès estan en una pendent i la zona és argilosa, per la qual cosa pràcticament s’ha de fer tot a mà. Arrufat va reconèixer que “si caigueren totes les roques seria un desastre per al poble”. Al respecte, Arrufat va apuntar que el treball no acabaria aquí, ja que seria important “fer un estudi de tota la Mola perquè hi ha zones que tenen molt de perill”. Per exemple, la que s’ha quedat penjada de la zona del carrer Sant Roc té unes dimensions “de set o vuit metres de diàmetre”.

. Tres o quatre setmanes

La pedra que més preocupa al poble és la més gran, però des del consistori de Mont-roig van recordar que “hi ha pedres de dos metres a una rampa que podrien baixar i de fer-ho agarrarien una velocitat molt gran”. De fet, i segons Óscar Arrufat, “la pedra gran està assentada en una posició i en una zona de farcit de terres. Si l’aigua continua filtrant-se, això donaria peu a que baixés”. L’alcalde de Mont-roig va recordar que “això no ho volem, i creiem que això és una emergència molt gran i s’ha d’actuar en conseqüència”. Per això, i al llarg de les pròximes setmanes, la prioritat de Mont-roig serà resoldre esta situació. Continuen 6 famílies desallotjades pels despreniments de la Mola a Mont-roig.

Més informació: |