El Matarranya creu que ha estat desemparat per les altres administracions en la gestió del temporal de neu

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 8 de març de 2013 .
Etiquetes:

La comarca del Matarranya va recobrant la normalitat després de les fortes nevades i les precipitacions registrades entre el passat dijous i divendres. La nevada més gran que es recorda des de fa molts anys al Matarranya ha provocat greus problemes en gran part del territori comarcal. Des de la Comarca del Matarranya s’ha treballat intensament i de manera continuada des del matí del passat dijous per a restablir la normalitat en tot el territori i per disminuir les conseqüències d’este temporal. Els tres camions que disposa l’administració comarcal adaptats per a les tasques de vialitat hivernal, van estar fent tasques de neteja durant les jornades de dijous, divendres i dissabte amb la prioritat que tots els municipis matarranyencs tingueren, almenys, una via oberta a la circulació.

Divendres a les quatre de la tarda, estos equips havien aconseguit obrir al trànsit, com a mínim un accés, en les municipis de la Torre del Compte, La Freixneda, La Portellada, Fórnols, Ràfels, Fontdespatla, Pena-roja i Torredarques . A més, van netejar les vies necessàries perquè els vehicles que transportaven grups electrògens pogueren accedir a diferents punts. Durant les jornades de diumenge i dilluns van continuar treballant els dos camions que disposen d’escampador de sal, millorant les vies i prevenint la possible formació de plaques de gel. Cal destacar que les tasques han estat molt complicades, ja que el gruix de neu era pròxim a un metre en alguns punts i havien molts arbres havien caigut sobre aquestes carreteres.

. Molta descoordinació

Després d’este fort temporal, la Comarca del Matarranya creu que cal fer una profunda anàlisi de tots els problemes registrats durant estes jornades al territori i establir un minuciós pla d’actuació per al futur. Durant estos dies no hi va haver cap tipus de coordinació entre els equips de les diferents administracions. Davant esta patent manca de coordinació, des de la comarca del Matarranya es va optar perquè els camions que es desplaçaven per a obrir els accessos als municipis netejaren totes les vies, foren locals, provincials, autonòmiques o nacionals. De fet l’empresa encarregada del manteniment de la nacional 232 no va arribar a Torredarques fins dissabte al matí i l’única eixida que tenien els veïns era la que havien fet els equips de la Comarca del Matarranya.

Si les màquines del Consell Comarcal, encarregades de la neteja des de la nacional fins al poble, hagueren hagut d’esperar els equips que netegen la nacional, Torredarques hagués estat un mínim de tres dies incomunicat. Per això, des de la Comarca denuncien que “és poc comprensible com esta important via no estava neta a la província de Terol i sí que ho estava a Castelló que compta amb importants ports de muntanya com és Torre Miró (1209 m.)”. Molt paregut va passar a les autonòmiques A-1414 (Vall-de-roures – Mont-roig) i A-231 (Vendes de Valdealgorfa – límit província Tarragona) en les quals els camions de vialitat hivernal del Matarranya van passar i van obrir pas abans que les màquines del Govern de Aragó que són les encarregades de netejar les vies.

. Se senten oblidats

Des del Consell Comarcal es va denunciar que “durant este temporal s’ha vist reflectida la manca de sensibilitat cap a este territori per part de les administracions superiors. La Comarca del Matarranya no va rebre ni una sola trucada telefònica, interessant-se per la situació per part de cap administració superior fins a la tarda de dissabte, i es va produir després de demanar a la Subdelegació del Govern d’Espanya a Terol que valoraren la possible intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME) ja que encara no tenien subministrament elèctric alguns pobles així com habitatges, empreses agroalimentàries i explotacions ramaderes ubicades fora dels nuclis urbans”. Des de la Comarca es va plantejar la possibilitat de la intervenció de la UME.

Més informació: