Més de 250 dones es troben a La Portellada en un dia marcat per la convivència i la reivindicació

comarquesnord.cat . La Portellada . diumenge, 10 de març de 2013 . 1 comentari
Etiquetes:

El municipi de La Portellada va albergar el passat diumenge 10 de març la Trobada de Dones del Matarranya, una cita que va reunir al llarg de la jornada a més de 250 dones vingudes de tot el territori. La trobada, amb connotacions reivindicatives però també en un sentit de retrobament i de convivència, es va obrir a les nou i mitja del matí, amb la habitual recepció. Les veïnes de Fórnols van ser les més matineres, encara que, segons van dir des de l’organització, “vam tindre puntualitat anglesa”, ja que tots els autobusos “van arribar pràcticament a la mateixa hora”, va explicar Eva Antolín, psicòloga de la Comarca del Matarranya.

Recepció a base de bocates de xoriç i panxeta i xocolata que van fer les dones de La Portellada, que van ser unes “amfitriones espectaculars”. I és que la Trobada de Dones va tindre de tot. Jocs tradicionals i gimcana pel poble, visita, mostra gastronòmica de com es fan els bunyols, així com dos exposicions molt interessants on han participat els veïns de La Portellada. Per un costat, el poble amfitrió va recrear una casa de meitat del segle passat que reunia tots els detalls. I per una altra, una exposició sobre la recreació de ‘La vida de Sant Antoni’ que es celebra a La Portellada, on vam trobar els vestuaris, audiovisuals i fotos antigues, algunes d’elles inclús d’abans de la guerra.

. ‘Han treballat molt’

Cosme Bosque, alcalde de La Portellada, va destacar que la trobada “ha sigut una gran alegria per al poble. De normal n’estem pocs, i avui teníem molta gent, moltes dones”. Bosque va reconèixer que “la gent del poble ha treballat molt i amb molta il·lusió. I si la gent li posa il·lusió, les coses han d’eixir bé per força”. Per la seua part, el president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, va dir que “ha hagut molta participació, amb dones dels 18 pobles de la comarca, i cal donar les gràcies a La Portellada per l’esforç de fer esta trobada”. Esteve va posar en valor el paper de la dona al medi rural i també que “són les primeres en col·laborar quan tenim pensat fer algun projecte nou”.

Des de l’organització, Mari Lorente va apuntar que “ens ha quadrat tot, hem anat sobre l’horari previst”. Lorente va afegir que “hem tingut una xarrada i després hem fet la volta al poble, amb les exposicions, les mostres, les activitats. Cada grup anava amb el seu guia, i les dones s’ho han passat molt bé”. L’organització de la Trobada de Dones celebrada a La Portellada va remarcar que “hem invertit moltes hores i estem agraïdes amb tot el poble. Han quedat dos mostres molt xules”. La recreació d’una casa antiga reunia tots els detalls. Josefina Roda ens explicava que “teníem el rebedor, l’habitació, el foc, la sala de costura i el quarto de la matança, tot fet amb mobles i robes antigues”.

Al llarg del dia va haver de tot. Es van fer jocs tradicionals a la plaça, com ara llançar el pinyol de l’oliva, llançar la sabata per l’escamarra, carreres d’ous durs amb cullera o les carreres per parelles amb la pataca al front. Pili Lorente va concretar que “ha estat molt divertit”, i va afegir que “hi ha una mica de rivalitat, perquè les dones volen deixar el seu poble en la millor posició”. Al llarg del matí també es va poder visitar l’exposició sobre ‘La vida de Sant Antoni’, la recreació teatral que al llarg dels anys ha anat fent el poble de La Portellada. La trobada es va tancar amb un dinar, l’entrega de premis entre les participants, l’actuació del grup ‘Tramoiants’ i unes jotes. Un bon final de festa en la Trobada de Dones del Matarranya, que ja va per la seua vuitena edició.

Més informació:

1 comentari

  1. Soc de La Portellada, i nosaltres ens ho vam passar molt be preparanho i acompanyantles. Però totes les dones que van venir dels diferents pobles, venien amb moltes ganes de pasar-ho be, de participar i estaben molt receptives a cualsevol activitat q1ue sels proposes. Jo dono un 10 a totes les dones que venien de fora i la positivitat que ens van transmetre.