Cau un tros més de la muralla de Morella triplicant el forat del darrer despreniment

comarquesnord.cat . Morella . dilluns, 11 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

Els efectes del temporal de neu i aigua han causat una espectacular solsida d’un nou llenç de muralla de Morella la matinada de diumenge a dilluns. El tram afectat és el que ja va sofrir la força del temps a finals d’agost del 2012, esfondrant uns 10 metres de fortificació. Ara, se sumen uns vint metres més, per la qual cosa el buit ja té una amplitud propera als trenta metres. El succés va ocórrer, afortunadament, fora de les hores de treball dels operaris del grup valencià Secopsa, empresa que s’encarrega des de fa unes setmanes de la reparació del primer tram de muralla.

Amb el nou despreniment, s’apuntava que s’haurà de reformar el projecte. “Ha caigut dues vegades més del que ja teníem” indicaven a peu d’obra. Els obrers, al costat de l’arqueòloga que es va trobar amb la destrossa a les vuit del matí d’este dilluns, han treballat durant el dia com van poder, evitant la part exterior on es van acumular centenars de pedres del tram caigut. Maquinària pesada s’encarregava de remoure terra i pedres.
 Per a aquest dimarts, esta prevista una reunió entre els responsables de l’obra, tècnics de l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya i l’ajuntament de Morella. Una trobada prevista per a la setmana passada que es va suspendre pel temps, però després del darrer despreniment ha adquirit un caràcter de “urgent” per avaluar l’actual situació. El tram afectat està situat al costat de la històrica Porta Ferrisa per la qual s’accedeix al Castell des del Passeig de l’Alameda, en la part nord del conegut com Prat. La zona de l’Alameda és molt transitada per veïns. El primer forat no es podia observar des del passeig principal. Ara, des del Portal de la Nevera, es pot veure l’enorme forat causat pel nou despreniment.

L’última nevada, la més important del segle XXI, que va acumular més de mig metre de neu, al costat de les pluges de la passada setmana, han estat claus per derruir aquest tram de muralla que estava en un estat “deficient”, tal com indicava el director dels Museus de la localitat, Carlos Sangüesa. Segons el també responsable del Castell “es veia venir i, per sort, ha estat durant la matinada perquè podria haver estat una tragèdia si enganxa als obrers treballant”. Des de fa mesos, fins i tot abans de la primera caiguda de muralla, Sangüesa ja pensava que “aquest tram anava a caure i no passava res, a l’agost va avisar i ara han caigut uns vint metres més, una part a la qual es va fer un ‘rentat de cara’ l’any 1955 i no ha aguantat, com es podia preveure, l’últim temporal”.

Per facilitar la seguretat i evitar qualsevol problema, des de l’empresa constructora s’ha instal·lat un perímetre de seguretat amb una tanca perquè no es pugui accedir, afegint al que hi havia, un clos a la zona que dóna accés a la plaça de bous. Després de l’última caiguda de muralla, s’han unificat els accessos des de la plaça de bous, la fortalesa i la part exterior. Després de la primera solsida, aquella part es va quedar en forma de triangle. Amb l’última, el forat és impressionant.

El conjunt emmurallat de Morella és de dos quilòmetres de longitud. En aquest cas, el tram de llenç afectat es troba més ocult que el conjunt que es pot albirar des de la distància. Els visitants al Castell sí que poden observar clarament el despreniment en estar pràcticament al costat, sense afectar al recorregut del monument. Els últims anys s’han realitzat diverses actuacions per protegir aquest patrimoni, destacant les obres del 1% cultural del Ministeri de Foment a l’interior del Castillo, pels despreniments d’uns murs produïts per unes pluges, així com actuacions en diverses torres gràcies al Pla I. Està pendent l’actuació a la Torre de la Font que presenta bastant deterioració en unes obres emmarcades també en el 1% cultural.

. Fotogaleria . Es desprenen vint metres més de la muralla de Morella

. Vídeo . Cau un altre tram de la muralla de Morella

Més informació: | |