“Ara no és solament consolidar la muralla, cal saber com ha caigut i actuar”

comarquesnord.cat . Morella . dimarts, 12 de març de 2013 .
Etiquetes: ,


L’arquitecta del projecte de restauració del llenç de la muralla de Morella caiguda, Elisa Moliner, especialista en restauració de patrimoni, indicava que “amb tanta rapidesa, únicament podem valorar la superfície afectada de cara a una nova actuació, però sobretot, garantir la seguretat”. La tècnic explicava les pautes a seguir: “entendre les causes del que ha succeït, en un espai que sabíem que calia actuar perquè la situació era inestable després de la primera solsida a l’agost, per la qual cosa ara no és solament consolidar la muralla, cal saber com ha caigut i actuar”.

Unes obres que ascendien a un pressupost de 419.998,67 euros. “Òbviament, després del que ha passat caldrà augmentar-ho, però no podem donar cap xifra, ni sabem si va a ser una ampliació dels plantejaments inicials del projecte o s’obrirà un expedient nou” informava l’arquitecta.
L’últim temporal d’aigua i neu va ser clau per a la caiguda d’aquest tresor patrimonial. “El temps és imprevisible, no pots prevenir-ho” assenyalava Moliner. Condicions meteorològiques que seran protagonistes este dimecres a Morella amb alerta taronja de l’AEMET per forts vents que poden aplegar als 100 quilòmetres per hora i alerta groga per neu.

L’any 1955 es va realitzar un “rentat de cara”, com apuntaven des del Castell, al llenç que ara està escampat en centenars de pedres en el sòl. Curiosament, els encarregats del projecte tenien més por per la part nord de l’obra que per la sud que s’ha esfondrat. “Teníem més sospites per la part propera a la Porta Ferrissa que la que ha sofert la caiguda”.

D’altra banda, referent al conjunt emmurallat del municipi, de més de 700 anys d’antiguitat, Moliner creu que “la climatologia ha empitjorat la situació d’aquest tram i podria ocórrer en uns altres, en ser un terreny similar que també influeix, per la qual cosa analitzarem per poder prevenir que es repeteixi en altres zones”. També anunciava que “en unes setmanes tindrem els resultats i l’informe de l’ocorregut, per poder seguir treballant”. Remetran totes les dades a l’Institut de Patrimoni Cultural d’Espanya.

Més informació: |