Els futurs cuiners de la nostra terra descobreixen els secrets de la ceba, l’arròs, el conill i les nous

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 12 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

Els alumnes de l’Escola de Cuina del IES Matarranya van participar ahir en la jornada inaugural de les VIII Jornades Gastronòmiques, una edició que s’ha dedicat de manera exclusiva a productes del territori com l’arròs, el conill, les nous i la ceba de Fuentes, productes convidats en la programació d’enguany. De fet, els estudiants de la Formació Professional (FP) de cuina i del curs de PQPI (Programa de Qualificació Professional Inicial) de cambrer van tindre una agenda d’allò més carregada, i al llarg del matí van comptar amb la visita del president de la DOP Cebolla Fuentes de Ebro, Daniel Molina, i de la copropietària de Prados del Colono, Teresa Alquézar, una empresa de Valmuel dedicada a l’arròs, així com d’una sessió als fogons amb el prestigiós cuiner de la Torre del Visco Kristian Lutaud.

La inauguració d’estes VIII Jornades Gastronòmiques va estar presidida per la directora provincial d’educació, Begoña Lahoz, qui va destacar que “hi ha una cosa que no podem perdre de vista, i jo segueixo pensant que la cosa prioritària sou tots valtres (referint-se als alumnes”. Lahoz va afegir que “vull agrair personalment als docents d’este cicle formatiu el treball i l’esforç que estan fent” i va recordar el bon paper que va fer l’Escola d’Hostaleria als Skills d’Aragó, on l’alumna del Matarranya Yuliya Moskva va acabar primera. Segons Lahoz, “per a natres és un autèntic orgull que un cicle formatiu de la nostra província haja quedat com millor premi aragonès i hajam anat a l’estatal”. A més, la directora provincial va sentenciar que “la formació és la via que uneix l’educació amb el treball” i d’aquí la importància de la FP.

L’acte inaugural va comptar també amb la presència del director del IES Matarranya, Ángel Aranda, així com pel president del Grup d’Acció Local Baix Aragó – Matarranya, José María Andreu, el president de la Comarca del Matarranya, Francisco Esteve, i el president dels Empresaris, Javier Moragrega. Daniel Molina va ser l’encarregat d’obrir les conferències, on va parlar de les característiques, propietats i el treball que s’ha fet al voltant de la ceba de Fuentes d’Ebro. Al respecte, Molina va explicar que “sobretot he volgut transmetre què és el nostre producte, que quede molt clar que és un producte de temporada que es pot aprofitar des de juny a Nadals i que és la millor ceba del món”. El president de la DOP va destacar que la ceba de Fuentes es diferencia de la resta per “el sabor suau que té i l’hora de menjar lo tendra que és”.

Per la seua part, Teresa Alquézar va explicar que “per a mi i per a la resta dels meus germans és un somni que s’ha fet realitat. Va començar com una broma perquè primer tota la producció la veníem a granel”. Alquézar va centrar la conferència de “com crear una empresa i com ser una mica diferent per a dur-la a terme”. Prados del Colono produeix arròs bomba a Valmuel, i això s’aconsegueix “per les característiques que té la terra i evidentment per la temperatura i el regadiu que tenim a esta zona”. I és que “la terra és molt argilosa i impedeix que es filtri l’aigua i fa que podem tindre arròs”. La jornada inaugural de les VIII Jornades Gastronòmiques va comptar amb la presència del cuiner francès Kristian Lutaud. Al llarg de les jornades es faran visites i també s’obrirà el Restaurant Chapeau de l’Escola d’Hostaleria el dijous.

Més informació: | |