Lledó pateix més despreniments i es fan nous portells, afectant a carrers i carreteres

comarquesnord.cat . Lledó . dimecres, 13 de març de 2013 .
Etiquetes:

Els municipis del Matarranya estan tornant a la normalitat després del fort temporal de neu i aigua que van patir a inicis de mes i que va arribar a acumular més de 150 litres de precipitació en escasses hores. Tot i això, encara hi ha algunes qüestions per resoldre i encara hi ha moltes pistes forestals del Matarranya que tenen els accessos restringits. I és que la gran quantitat de pins i massa forestal afectada i els nombrosos despreniments que ha patit el territori han danyat moltes vies de comunicació secundàries i encara avui estan apareixent nous desperfectes. És el cas de Lledó, on a banda del tall de la carretera que connecta amb Arenys, estos últims dies s’han produït despreniments i han aparegut més portells a la vila.

L’alcaldessa de Lledó, María José Vallés, va explicar per a Ràdio Matarranya que “ara que pensàvem que estava tot resolt, fruit de l’aigua que va caure, hem vist que s’estan produint més despreniments”. N’hi ha “dins del poble, a la carretera, i cada dia en surt un de nou”, va afegir Vallés. Els principals desperfectes s’han produït al mateix carrer que durant la riuada d’octubre va engegar les alarmes a Lledó. L’alcaldessa del poble va dir que “va caure un tros de portell privat que no es pot retirar, i avui fa nou dies també va caure un altre tros al mateix carrer”. Vallés va afegir que “estem a l’espera de rebre alguna contestació”. I és que quan a l’octubre es van produir els desperfectes, ja es van demanar ajudes per a resoldre i evitar danys majors.

Lledó es va incloure al BOE com ‘zona afectada’ com moltes localitats de la província d’Osca castigades pel temporal d’octubre. Els danys de Lledó d’aquella data estaven valorats en 60.000 euros. Des del consistori, la seua alcaldessa va reconèixer, però, que si no s’actua ràpidament, “enlloc de 60 en necessitarem 200.000” perquè “el mur que està a la vora podria caure en qualsevol moment”. Segons Vallés, el consistori va fer tot “el que ens van dir des de primer moment, tant de la Diputació com de la Subdelegació, però no han contestat res”. De moment, el carrer continua tallat, i els desperfectes que va provocar en el seu dia la riuada van en augment. El recent temporal també ha danyat altres murs i ha obert més portells a bancals i marges del terme municipal.

. La situació de la carretera

Un dels altres fronts oberts que té Lledó és la carretera que connecta amb Arenys, i que ha estat tallada des del passat dimarts (5 de març) pel despreniment de roques d’unes dimensions importants i la conseqüent baixada d’una torre elèctrica. Al respecte, María José Vallés va recordar que “el principal problema està associat al transport escolar, ja que s’han hagut de canviar les rutes i durant uns dies s’han hagut de pujar els estudiants a Queretes”. Fins ara, per anar d’Arenys a Lledó calia fer la ruta d’Horta de Sant Joan, quan els dos pobles estan separats per 7 quilòmetres escaig. La carretera està oberta al trànsit, encara que el despreniment de terres i de roques a la carretera fa que en alguns trams haja molta acumulació de fangs.

Més informació: