“No se si en el PP són conscients que amb el fracking van a posar en perill l’esforç de la gent del camp”

comarquesnord.cat . València . dimecres, 13 de març de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La diputada socialista de Castelló, Ana Besalduch, ha assegurat aquest dimecres a Les Corts que “no fa falta investigar si hi ha petroli en el nostre subsòl perquè sí ho hi ha, el nostre petroli és la nostra aigua”. Així, ha remarcat que, si el president Fabra hagués estat avui present en el ple dels Corts, “li hagués preguntat ‘Quo vadis, Albertus?’, perquè no se si en el PP són conscients que amb el fracking van a posar en perill tot l’esforç que ha fet la gent del camp valencià, perquè posaran en perill l’aigua amb la qual reguen”.

Així, Besalduch ha centrat el posicionament contrari a la tècnica del fracking que els socialistes porten mesos defensant, en el perill que corre l’aigua amb aquest mètode. A més, i abans de començar la seva intervenció, ha agraït el treball que estan duent a terme tots els col·lectius i grups polítics que estan mantenint amb fermesa la seva oposició a aquesta tècnica de prospecció, al mateix temps que ha saludat a companys de la província de Castelló que han volgut estar avui presents en el debat dels Corts, com l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés. Per a la diputada del PSPV-PSOE, el fracking “suposa un perill potencial de contaminar els aqüífers amb els productes químics que es barregen en l’aigua”, al mateix temps que ha recordat que alguns d’aquests productes “són perillosos per a la salut, i fins i tot cancerígenos, i passarien directament a l’aigua amb la qual es proveeixen els nostres municipis, amb la qual reguem els nostres camps o donem de beure als nostres animals”.

En segon lloc, ha destacat “la gran quantitat d’aigua que s’utilitza i que hauria de retallar-se dels nostres recursos hídrics”. En aquest sentit, Besalduch ha posat l’accent que s’han sol·licitat permisos de recerca sobre 2000 quilòmetres quadrats de terreny, al mateix temps que ha explicat que es pot fer un pou cada quilòmetre i mitjà, i en cada pou, per fer la fractura, es necessita una quantitat d’aigua igual a la qual consumeix un poble de 2400 habitants, com Sant Mateu per exemple, durant un any. Per aquest motiu, ha incidit que “ara els senyors del PP ens volen fer creure que ens sobra l’aigua, que la podem malgastar per a qualsevol cosa. Vostès que s’han passat anys demanant aigua, i ara l’anem a malgastar”. Per això, ha preguntat si “igual el problema és que vostès no saben fer una altra cosa que no sigui malgastar, l’aigua, els diners, els recursos i tot el que es posa a les seves mans”.

D’altra banda, Besalduch ha remarcat que “mentre els informes independents dels quals disposem ens demanen precaució a l’hora d’autoritzar aquesta tècnica, al conseller Buch l’única cosa que li importa és la possible rendibilitat econòmica que pugui obtenir, per sobre de la gent i del territori”. Al mateix temps, ha recordat que “els geòlegs que han estudiat els aqüífers del Maestrat, que proveeixen d’aigua a les comarques del nord de Castelló ens diuen que està en el mateix estrat on pugues haver-hi gas o petroli”, per això ha insistit que “no entenem com van a ser capaços d’autoritzar aquestes prospeccions amb aquesta informació, perquè no poden negar que la tenen, ja que està presentada en forma d’al·legacions en els expedients”.

En aquest sentit, la diputada socialista ha demanat “reflexió al Consell i precaució, que és el que diu la Unió Europea, al mateix temps que els demanem transparència i obri, com s’ha fet des de Brussel·les, un procés de consulta per saber l’opinió per a la gent del territori sobre aquesta tècnica”. Així, ha assegurat que aquest procés que s’està duent a terme des de la Unió Europea “contrasta amb la falta de democràcia del PP a la Comunitat Valenciana, on no són capaces d’escoltar a ningú, ni tan sols als alcaldes del seu propi partit que també s’han posicionat en contra d’aquesta tècnica, com els de Benicarló i Peníscola”.

Per aquest motiu, la diputada de Castelló ha incidit que “en el PP són capaços de justificar inversions milionàries en grans esdeveniments i en obres faraòniques assegurant que ho demanda el sector turístic, alhora que justifiquen el fracking, que precisament posa en perill aquest turisme”, al mateix temps que “són capaços de vendre a so de bombo i platerets un pla de revitalització de les comarques de l’interior al mateix temps que arruïnen el seu futur amb el fracking”. Així, finalment, ha assegurat que “no l’hi que aquesta empresa els haurà ofert a canvi de posar en perill la nostra aigua i la nostra terra, però que no els passi com als infaustos mariners que emprenien el viatge a Ítaca i es deixaven seduir pel cant de les sirenes que els portaven a la perdició, recordin que l’adulació era l’arma de les sirenes i la vanitat la ruïna dels mariners”.

Més informació: | | |