El despreniment de part de la muralla reobri el debat sobre l’estat del patrimoni morellà

comarquesnord.cat . Morella . divendres, 15 de març de 2013 .
Etiquetes:

El despreniment d’un tram de muralla fa uns dies a Morella va reobrir el debat sobre la situació del conjunt emmurallat de la localitat. Principalment, en el tram afectat, que ha deixat un buit de trenta metres. Una part en la qual ja s’estava treballant perquè va sofrir una primera solsida a l’agost del passat any. A més, la part nord, que no va caure, era per la qual més temien els encarregats del projecte pel que ara extremen les mesures de seguretat per evitar noves solsides.

Aquesta zona, entre la Porta Ferrissa i la Torre del Pantó estava en un ‘delicat’ estat. Els fets han demostrat l’urgent de l’actuació. Des del consistori, s’espera que el Ministeri de Cultura, propietari del Castell i les muralles, s’amplie la partida pressupostària per a que la restauració sigui completa.

L’altre tram que es troba en mal estat és el que comença des de la Torre de la Font, l’enclavament més deteriorat, prop dels edificis del Tint. Una Torre que data del segle XIV i va ser el principal aljub de la ciutat en l’època medieval. A l’octubre de 2011, un mes abans de les eleccions generals, es va aprovar des del Govern de Zapatero una ajudes del 1% cultural del Ministeri de Foment que ascendien a 98.100 euros. L’aportació ministerial suposava el 75% del pressupost total, de 130.801,23 euros, corrent la resta de la despesa a càrrec de l’ajuntament. Unes obres que no van començar en el seu moment. El passat 2012 es van anul·lar aquestes ajudes després de l’entrada al poder de Mariano Rajoy i la situació econòmica, per la qual cosa no tenen una previsió clara d’inici. Aquest any es podria recuperar aquesta partida econòmica.

El deteriorament del monument és clar després del pas d’un any i mig de l’assignació de les ajudes i no actuar. Unes obres que encara es poden trobar com contemplades a la pàgina web del Ministeri de Foment.

El projecte de recuperació actual pretenia frenar el dany produït per la filtració d’aigües pluvials, pel que estava previst dissenyar una coberta d’una aigua sobre estructura de fusta que permetria també recuperar la volumetria inicial de la Torre. S’incloïen a més treballs de neteja, impermeabilització i consolidació dels murs de tancament, de maçoneria, i a l’interior es contemplava l’execució d’un nou forjat a l’altura del passeig de ronda, i una escala d’estructura metàl·lica que ho comunicaria amb el nivell de la planta baixa. La Llei de Patrimoni Històric de 1985 estableix que el 1% del pressupost total d’execució de les obres públiques es destinarà a finançar els treballs de conservació o enriquiment del Patrimoni Històric Espanyol o de foment de la creativitat. Les actuacions es realitzen en immobles declarats d’interès cultural o similars.

Més informació: