El Matarranya demana compromís de la DGA per a traure els pins danyats pel temporal

comarquesnord.cat . Ràfels . divendres, 15 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

El Matarranya ha quantificat entre 500.000 i un milió els pins danyats i trencats pel fort temporal d’aigua i neu que va afectar la comarca a inicis de mes. Una trencadissa que ha repercutit directament en l’activitat econòmica i el senderisme, tallant pistes forestals i camins rurals perquè els arbres van caure sobre les vies de comunicació. Tot i això, el gran perill associat amb la caiguda de tants de pins arribaria amb l’estiu, ja que des dels municipis afectats es creu que el monte podria ser un gran polvorí durant els mesos més calorosos de l’any. Per això, des de la Comarca del Matarranya s’ha demanat compromís a la DGA per a evitar riscos innecessaris i actuar quan més prompte millor en la retirada d’estos arbres.

Francisco Esteve, president del Consell Comarcal, va explicar per a Ràdio Matarranya que “es va contactar amb la direcció provincial, amb el Departament de Medi Ambient i amb Gestió Forestal de la DGA, demanant que les colles dels retens pogueren prioritzar la neteja d’accessos i pistes per a obrir camí”. Esteve va reconèixer que “el mal que hi ha és molt important”. Per això “s’ha demanat una reunió amb els Departaments d’Agricultura i Medi Ambient i d’Interior per a valorar tot este mal i mirar què mesures es poden prendre”. De moment, el Matarranya no ha obtingut resposta. Per això des de Comarca primer de tot “s’ha plantejat deixar en òptim estat el tram que recorre la Marxa Senderista, encara que la nostra quadrilla no pot assumir tot el mal”, va afegir Esteve.

. El problema està dins

Els pobles del Matarranya més afectats pel temporal quant a massa forestal són Fórnols, La Portellada i Ràfels, com també Torredarques, Fontdespatla, Pena-roja i Torredarques però no tant. La prioritat seria adequar les vies principals com els accessos als tallafocs, encara que des de la Comarca van explicar que “les pistes que s’utilitzen a diari ja les han adequat els seus usuaris”. El gran problema “és tota la fusta i llenya que es quedarà dins del monte”, va defensar Francisco Esteve, qui va recordar que “ara es veu tot molt verd i no s’aprecia el mal que s’ha fet dins del pinar”, però que és un autèntic polvorí de cara a l’estiu. Segons Esteve, “amb el bosc brut, els incendis forestals es poden estendre de manera més ràpida”.

Per al Consell Comarcal, d’aquí prové la urgència de la reunió. Esteve va apuntar que “inclús podem tindre empreses privades que poden estar interessades en el tema de la biomassa i retirar els pins”. El gran problema deriva en que “tenim molt de monte privat al Matarranya” i per a fer qualsevol actuació “cal parlar amb el propietari, que ha de valorar la situació”. Des de la Comarca, però, es va demanar urgència, perquè “cada dia que passa és un temps que perdrem i que després podríem lamentar”. Passades dos setmanes, els poble del Matarranya encara no han obtingut una resposta convincent, per la qual cosa “si no tenim contestació, ens tornarem a posar en contacte. Això no es pot deixar passar”, va sentenciar Francisco Esteve.

Més informació: |