Gràfiques del Matarranya, pionera en l’autoconsum elèctric a Aragó

comarquesnord.cat . Calaceit . divendres, 15 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

L’empresa Gràfiques del Matarranya, assentada a Calaceit, s’ha convertit en una de les primeres en instal·lar un sistema d’autoconsum d’energia elèctrica obtinguda a través de plaques solars. La iniciativa, una de les pioneres a la comunitat autònoma d’Aragó, suposarà que en alguns moments del dia el 100 per cent de l’electricitat consumida per l’empresa provindrà d’este nou sistema. Al llarg del any esta instal·lació suposarà entre un 25 o 30 per cent d’estalvi sobre el cost total de l’energia elèctrica consumida. En total, hi ha 24 plaques que poden produir 5,7 Kw/hora, amb una producció real estimada de 7.523 kilowats l’any. Estalvia l’emissió de 4,88 tones anuals de Co2 a l’atmosfera i té l’efecte depuratiu equivalent a 305 arbres.

A falta dels últims detalls, Gràfiques del Matarranya ja ha finalitzat la construcció d’un sistema d’autoconsum d’energia elèctrica en el que s’ha estat treballant estes darreres setmanes. La iniciativa aprofita el camí obert per un Reial Decret de finals de 2011 que va donar llum verda a este tipus de sistema. “Natres ens hem acollit al Reial Decret que permet l’autoconsum amb el que pràcticament tota l’energia que es produeix va directa al consum. És a dir, no emmagatzemarem res, tota la energia anirà directa al consum de la impremta”, va explicar Ricard Solana, propietari de Gràfiques, qui va afegir que “este sistema és diferent dels anteriors perquè no vens l’energia produïda i això suposa que no cal tindre bateries. Fet que també abarateix els costos”.

La instal·lació d’este sistema suposarà, segons va afirmar Solana, “que en algunes hores del dia el 100 per cent de l’electricitat que consumim provindrà de l’energia solar”. A més, també cal assenyalar que l’obtenció de l’energia es fa a través de la llum. Per tant, i encara que “estigui ennuvolat” es seguirà produint energia. Concretament, “durant les hores de sol tindrem un màxim de 5,7 Kws, i en dies sense sol no ens quedarem a zero, sinó que es produirà un mínim de tres Kws”, va concretar el propietari.

Esta producció energètica suposarà que al cap d’un any el cost total de l’energia de l’entitat empresarial es redueixi entre un 25 o un 30 per cent sobre la factura actual. D’esta forma, l’estalvi econòmic per a l’empresa serà significatiu. Fet, que segons Solana, “ha sigut un dels principals factors que ens va influir per a tirar endavant el projecte. Tot i que, evidentment, també ha estat molt present el tema de la sostenibilitat mediambiental”.

Finalment, des de l’empresa de Calaceit es va voler destacar que ser pioners mai és fàcil. En este cas, “ni les companyies elèctriques, ni la DGA estan acostumats a este tipus d’instal·lacions. A més, encara no s’ha aprovat el reglament per a regular com funciona tot això. Així que natres hem hagut de recórrer a una empresa que ens ha portat tota la tramitació, que ha sigut complicada perquè no hi ha molts precedents”, va sentenciar Solana.

Més informació: |