Coia Valls: “Mai una torre hagués pogut rivalitzar amb la bellesa i magnificència de Montserrat”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 16 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

L’escriptora Coia Valls (Reus, 1960) va estar este dissabte, 16 de març, per la Llibreria Serret de Vall-de-roures, on va presentar la seua última novel·la, ‘Les torres del cel’ (Ed. B). Es tracta d’una novel·la de viatge tant històric, natural com també espiritual, on ens traslladarem a inicis del segle XI, quan l’abat Oliva pren una decisió que trastoca l’ordre establert. A partir d’aquí, un petit grup de monjos s’instal·la en una de les ermites amb la missió de posar les bases del monestir.

L’autora de ‘Les torres del cel’ va fer un breu resum de l’obra per als micròfons de Ràdio Matarranya, on ens va explicar que “trobarem una història que ens portarà als orígens fundacionals del monestir de Montserrat. Aquells primers tres monjos que van vindre de Ripoll i que, de l’abat Oliba, volien que conquerissin la muntanya i que tornés a passar el poder a Ripoll. Aquests monjos arriben a un lloc estrany i inhòspit”, un lloc “que té una morfologia molt especial”.

. El poder d’atracció

Precisament, Valls va fer menció al poder d’atracció de les muntanyes de Montserrat, i va explicar que “quan era petita, en un viatge a Barcelona i jugant a ‘què estàs veient’, el meu pare em va dir que veia un drac adormit. El drac era la muntanya de Montserrat, i cada vegada que veig la muntanya és el drac adormit”. Per a l’autora, Montserrat “és un centre que va molt més enllà de la religiositat i de l’espiritualitat” i que este poder podria vindre “del seu origen marí”.

En relació a la documentació de l’obra, l’autora de ‘Les torres del cel’ va apuntar que “per a construir la novel·la hi havia documentació que era impossible de recuperar perquè els francesos van cremar molta cosa”, i que darrere ha hagut “una part molt gran de vivència i de viatge”. Dintre d’ell, “vaig arribar a la conclusió que Montserrat no necessitava un santuari com Ripoll o San Miquel de Cuixà perquè el santuari és la muntanya. Mai una torre hagués pogut rivalitzar amb la bellesa i la magnificència de les muntanyes”.

. Les torres són Montserrat

A partir d’aquí, el títol de ‘Les torres del cel’ pren un gran significat. “Són les muntanyes de Montserrat, les grans protagonistes de l’obra. Però no només la part que s’eleva, sinó també la més subterrània, la part més tel·lúrica”. Coia Valls ha publicat recentment tres llibres. ‘La princesa de Jade’, ‘El mercader’ i ara ‘Les torres del cel’, tres novel·les que tenen un nexe d’unió: el viatge. “És el meu tema”, va concretar Valls, “però el viatge es pot interpretar de moltes maneres”, com “aquell viatge cap a endins”.

Més informació: |