La 12 Marxa Senderista del Matarranya reuneix a més de 700 persones

comarquesnord.cat . Ràfels . diumenge, 17 de març de 2013 .

La 12ena Marxa Senderista del Matarranya, que es va celebrar el passat diumenge 17 de març a Ràfels, va reunir a més de 700 caminants de totes les edats i vinguts de diferents punts de l’Aragó, Catalunya i el País València. Tot i la fina pluja que va caure en alguns moments del matí, tots els participants van gaudir dels tres recorreguts programats i van conèixer de primera mà l’espectacular paisatge d’esta zona del territori. Al finalitzar la activitat, organització i participants es van mostrar molt satisfets del desenvolupament d’esta nova edició de la Marxa Senderista.

La plaça major de Ràfels va ser el punt de recepció dels participants d’esta 12ena edició de la marxa. Així, tal i com els inscrits anàvem arribant, rebien les targetes acreditatives i posteriorment agafaven forces amb l’esmorz que oferien els voluntaris del poble. En esta ocasió, i a diferència d’edicions anteriors, els participants no van acumular-se en este primer control. “Enguany, no se si era perquè la gent pensava que plouria i volia començar el més prompte possible, o perquè hi havien menys participants, la gent no s’ha parat molt a la plaça i 20130317 Ràfels MarxaSenderista (2)han començat a caminar molt prompte”, va explicar Salomé Roquer, tècnica d’Esports de la Comarca del Matarranya.

Després d’esta parada obligatòria, els inscrits van iniciar el recorregut que els va portar des de Ràfels fins la Punta Molinera on es van trobar el primer avituallament. Este primer tram va ser el més dur de tot el recorregut. De fet, segons va explicar Roquer, “molts dels participants ens van destacar que estos primers quilòmetres vam ser molt durs”. La duresa de la pujada es va veure incrementada perquè l’organització va haver de modificar la ruta inicial, que preveia un ascens més moderat, per un tram de pujada directa a conseqüència dels molts arbres caiguts a la senda prevista. De fet, la presència d’arbres caiguts per les últimes precipitacions va estar molt present a la cita senderista. “Els efectes de les nevades han fet que hajam hagut de netejar les sendes varies vegades perquè pogueren estar en unes condicions acceptables per a fer la marxa”, va concretar Roquer, qui va dir que “evidentment, també el paisatge que han observat els assistents s’ha vist modificat per esta situació”.

Tot i el dur ascens, ja amb el bocata de magre a la mà, els caminants van seguir el recorregut gaudint d’unes vistes espectaculars de la part sud del Matarranya. Tots els participants van seguir la mateixa ruta de descens fins al segon control, on ja es van diferenciar els recorreguts marcats per l’organització. “Les rutes d’enguany han sigut un poc més curtes que en altres edicions. Però cal tindre en compte que tenien molt més desnivell. A alguns inscrits a la llarga, els 18 quilòmetres se’ls han fet llargs”, va apuntar la tècnica comarcal d’esports.

Poc després de migdia, un constant goteig de caminants van començar a arribar al casc urbà de Ràfels on van recollir la ja tradicional samarreta de record i es van preparar per al dinar de convivència que va tancar la jornada i en el que enguany la Federació Aragonesa de Muntanyisme va entregar diversos premis a la persona més jove i més gran que han participat a més marxes organitzades al Matarranya. “Mirant les dades dels últims 5 anys, vam veure que Ernesto Serrat era la persona de més edat que ha participat en més cites. I en el cas dels més jóvens, van ser dos xiquetes de Calaceit, Julia Riol i Martina Roig, les que tenien una participació més nombrosa”, va explicar Roquer.

Finalitzada la jornada, des de l’organització es van mostrar molt satisfets tant del bon desenvolupament de la cita com de la satisfacció que vam mostrar els participants. “La veritat és que estem contents perquè tot i que va ploure un poc, el temps va permetre fer la marxa amb relativa normalitat. També estem satisfets perquè la gent ens va comentar que el recorregut i el paisatge els va agradar”, va defensar la tècnica d’esports, qui també va voler afegir que “hem de donar les gràcies a tots els voluntaris i veïns, enguany de Ràfels, però en general de tots els pobles, que fan que este tipus d’activitats es puguen realitzar. Sense la seua ajuda no es podrien organitzar actes que reuneixen a un volum tan gran de participants”.