La Diputació convocarà a la comissió d’experts la primera setmana d’abril per debatre la recerca d’hidrocarburs



comarquesnord.cat . Castelló . dimecres, 20 de març de 2013 .
Etiquetes: , ,

La Diputació de Castelló acollirà la primera setmana d’abril la primera reunió d’experts per debatre sobre la recerca d’hidrocarburs a la província i analitzar les millors opcions tècniques. El president de la institució provincial, Javier Moliner, ha demanat que es convoqui a la comissió de tècnics una vegada que totes les institucions a les quals s’ha convidat hagin fet arribar a la institució provincial el nom dels tècnics que participaran.

Així, en aquesta comissió es troben especialistes tècnics de la Universitat Jaume I, dels col·legis oficials de Mines i de Geòlegs de la Comunitat Valenciana, de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de Castelló, així com un expert proposat pel Bloc.

L’objectiu que es marcarà a aquesta comissió d’experts serà debatre sobre la recerca d’hidrocarburs a la província de Castelló i valorar quin és la millor opció per extreure gas, en el cas que sigui possible, sense que hi hagi cap afecció mediambiental per al territori de la província de Castelló.

Cal recordar que una empresa americana ha presentat una proposta per analitzar els jaciments de gas en el subsòl de l’interior provincial. El projecte consisteix a investigar, per un període de sis anys, la possible existència de reserves de gas de pissarra a l’interior de la província. Després, si es confirma la presència d’hidrocarburs, s’estudiaria el mètode d’extracció més eficient, negociant en tot cas l’actuació amb els ajuntaments afectats.

Davant els dubtes suscitats pels possibles mètodes d’extracció, en el cas que hi hagi gas suficient perquè sigui rendible, el ple de la Diputació de Castelló va acordar crear aquesta comissió d’experts. Referent a això, Moliner ja ha manifestat reiteradament que “en el cas que hi hagi gas suficient perquè sigui rendible la seva extracció, exigiríem que s’extragués aplicant la millor tecnologia possible i que no generi perjudici mediambiental al nostre territori”.

En aquesta línia, el president de la Diputació ja va anunciar que l’objectiu és “conèixer de primera mà allò que preocupa a la província per poder actuar i caminar junts cap al progrés i no posicionar-nos en postures radicals que  poden privar d’oportunitats a aquest territori. Aquesta institució sempre es mourà en l’espai del respecte al medi ambient, anem a escoltar als experts, però no anem a declarar-nos ‘anti’ res sense saber al fet que atenir-nos”.

A més, Moliner ha afirmat que “estem a favor d’aquest procés de recerca com un mitjà per millorar les possibilitats econòmiques de la província però, al seu temps, estarem vigilants davant cada pas que es doni per evitar que hi hagi qualsevol prejudici ambiental. Volem conservar la terra en el mateix estat que la rebem dels nostres avantpassats. Aquest és el nostre objectiu: compatibilitzar progrés i conservació del medi ambient”.

Més informació: | |