L’Ajuntament de Morella tramita permisos de recollida de llenya dels boscos per a particulars

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 21 de març de 2013 .
Etiquetes:

L’Ajuntament de Morella tramitarà els permisos de particulars per a recollir la llenya de les muntanyes del terme municipal. L’objectiu és que els veïns puguen aprofitar esta llenya i que així es contribuïsca a la neteja dels boscos, ja que molts arbres han perdut les branques a causa del pes de la neu. Esta crida s’ha realitzat en la jornada d’avui, en la que se celebra el Dia Internacional dels Boscos.

El regidor de medi ambient, Rafa Pallarés, afirma que “Morella té un gran patrimoni natural i, entre tots, hem de contribuir a la seua conservació i sensibilitzar sobre la importància que té el mont per a nosaltres”. L’edil també afegix que “esperem que els veïns sol·liciten els permisos, ja que hi ha molts que necessiten llenya i, amb esta recollida també ajudaran a netejar els boscos i deixar-los en les millors condicions”.

Cal recordar que Morella va enregistrar, fa tres setmanes, la major precipitació en forma de neu des de fa anys. Així, es van acumular més de 50 centímetres de neu en molts punts, que va fer que es trencaren branques de molts arbres, que no van poder suportar el gran pes. Per això, ara es pretén netejar el bosc gràcies a l’aprofitament d’eixa llenya caiguda.

. Gestió pròxima, aprofitament turístic

El regidor de medi ambient també ha aprofitat el Dia Internacional dels Boscos per a reivindicar una gestió d’éstos des de la proximitat. Segons apunta, “els ajuntaments han de tindre una major capacitat i participació en la presa de decisions dels boscos del seu terme municipal”. Per a Pallarés, un clar exemple de la millora en la gestió des de la proximitat és la recuperació dels senders i refugis de la muntanya de Pereroles. L’edil explica que “la rehabilitació dels refugis i el condicionament dels senders ha revitalitzat Pereroles i ha fet que molts veïns i visitants es decidisquen per passar uns dies enmig de la naturalesa”. A més, recorda que l’època primaveral és “ideal” per a disfrutar del turisme de naturalesa.

D’altra banda, també posa un altre exemple de mala gestió des de la llunyania, com és el tancament del refugi forestal de Vallivana. Segons Pallarés, “esperem que se li cedisca la gestió a l’ajuntament, perquè així es podria reobrir un refugi rehabilitat en un enclavament tan especial per als morellans com és Vallivana”.

Més informació: