La “Trencà de l’hora” obri la Setmana Santa de Morella

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 23 de març de 2013 .
Etiquetes: ,

Molts de tambors i bombos van ser protagonistes este divendres a Morella i obririen els actes de la Setmana Santa. Va ser, com ja és tradició, amb una cercavila per la vesprada i la ‘Trencà de l’hora’ o ‘Tamborrà’ a les 12 de la nit, esdeveniment que es celebra des de 1999, pel que enguany complia 14 anys. La Plaça Colón va ser el punt de partida del pasacarrer de la vesprada, destacant l’alta participació de xiquets que amb tabals de menor dimensió que els de Calanda o Andorra que portaven alguns dels participants. Els més menuts, també ajudaven a omplir del só de la percussió els carrers del municipi. Per la nit, alguns xiquets tampoc van desaprofitar l’ocasió per fer sonar l’instrument de percussió a pesar de les hores. Destacava l’escenografia i la solemnitat a l’hora d’interpretar les diferents tocades.

A les 12 en punt del nit tenia lloc a la mateixa placeta del Ajuntament el ritual del llançament del mocador, realitzat per la regidora de tradicions, Malú Blasco. És el tret de sortida a la trencada de l’hora. En el moment que el mocador toca el terra, és quan els tambors i bombos comencen a tocar per a que la nit doni entrada a la passió dels actes de Setmana Santa. Diferents tipus de ritme que van anar assajant les darreres setmanes van fer tremolar eixe espai amb la gran potència dels instruments.

El repertori és extens gràcies a la participació de membres de la família Soro que cada any participen a la ‘Rompida de la hora’ de Albalate i importa alguns dels sons característics del Baix Aragó. Els tambors i bombos van estar sonant durant vàries hores de la matinada. Enguany, es va mantenir el nombre de participants, amb una cinquantena de totes les edats. Alguns, sols participen en este esdeveniment. Altres, darrerament segueixen actuant al voltant de la percussió gràcies al grup que s’ha creat a Morella. Un col·lectiu que naixia amb la xaranga dels Bous de Sant Roc i ha anat a més, actuant en el Carnestoltes de Morella i una representació ho va fer al de Vinaròs. Este dissabte també hi haurà la popular ‘Tamborrà’ a Forcall. Alguns veïns d’aquesta localitat també participarien en la de Morella.

La “Trencà de l’hora” és un acte molt popular en les comarques veïnes de Terol que, encara així, s’ha estès fins altres zones on formen part de la programació habitual de la Setmana Santa.

L’origen d’aquesta tradició no està clar, però pareix trobar-se en la guàrdia romana que devia vetllar el Monument i desfilar en la processó del Sant Soterrar. A Morella té pocs anys de vida, però ja és una cita indispensable de la setmana de Passió.

La majoria dels bombos morellans han sigut adquirits a Calanda. Se tracta de tambors especials per a aquest tipus de celebracions que tenen un so de major fons, al tindre en la seua elaboració diferents parxes de pell. Aquests peculiars tocs que omplin els carrers morellans sols s’escolten en aquests dies de Setmana Santa.

Aquest grup també participarà, en menor número, a les Processons de Dijous i Divendres Sant, ja que alguns dels integrants formen part de la confraria de les Vestes, eixint també amb la tradicional vestimenta negra.

Més informació: |