Javier Adell: “A la fira trobarem des de llibres antics a eines del camp”

comarquesnord.cat . La Freixneda . dimecres, 27 de març de 2013 .

El municipi de La Freixneda serà enguany l’encarregat d’obrir el circuit de fires 2013 de la Comarca del Matarranya. Ho farà amb la seua ja consolidada Fira de les Antiguitats, que enguany commemora els seus 15 anys d’existència. Mobles antics, fotografies de finals del segle XIX, segells, eines, monedes, material de guerra, eines de fusta i forja… Fidel a la tradició, la XV Fira de les Antiguitats de La Freixneda se celebrarà el dissabte de Setmana Santa, de manera que el pròxim 30 de març el casc històric de La Freixneda es convertirà en el punt de trobada dels amants del col·leccionisme. Javier Adell, alcalde de La Freixneda, ens desgrana els detalls de la fira.

La Freixneda inaugura a finals de març les fires del Matarranya amb la Fira de les Antiguitats. Ve gent de tot arreu i en la qual trobem coses d’allò més inesperades.
La fira de La Freixneda no és la típica fira. Aquí es troben coses molt originals, i les persones que busquen un objecte o una cosa difícil de trobar, tenen a La Freixneda una bona excusa. La fira del poble és un bon lloc on trobar les coses, o també les relíquies més buscades.

Els firaires expliquen que els autèntics col·leccionistes i els grans compradors són molt matiners.
La fira no comença fins a les deu del matí, un cop estan muntats, assentats i repartits els estands pel casc històric. Però hi ha gent, els firaires del poble, que ens expliquen que els que vénen realment a comprar ho fan al matí. I a primera hora! I els que vénen a passar el dia, ens visiten a la tarda.

Què trobarem en esta XV edició de la Fira de les Antiguitats de La Freixneda?
Podem trobar des de llibres antics a col·leccions de segells antics i monedes, passant a eines tradicionals que s’utilitzaven en agricultura. La varietat d’objectes és molt àmplia i trobarem moltíssimes coses.

Centenars de persones es concentren a la fira. Pareix mentida. Cada visitant busca una cosa determinada.
En este món del col·leccionisme, “a gustos colors”. Hi ha a qui li apassiona col·leccionar gorres, com és el meu cas. I a cada persona li agrada col·leccionar una cosa diferent.

Després de tants d’anys, la Fira de les Antiguitats funciona per si sola?
És una fira en la que l’ajuntament li dedica el seu temps i en la qual hi ha persones molt implicades i que col·laboren molt. Una fira en la qual, potser, no tens previst que algunes persones posen la seua parada, però que finalment la instal·len perquè saben que és una fira amb molta afluència de gent. La fira té una peculiaritat. És d’un únic dia. I al durar només un dia es concentra tot. Però sí. Podríem dir que la fira pot funcionar per si sola.

Matí i tarda del dissabte de Setmana Santa. Els organitzadors s’han plantejat ampliar la fira a més dies?
Tenint en compte que són les festivitats de Setmana Santa, que dissabte és un dia de impàs dins de la pròpia Setmana Santa en què no hi ha moltes activitats, i que l’endemà arriba el Diumenge de Pasqua, no ens ho hem plantejat. A més, tenim el handicap que sempre ens plou. Març i abril és una època de l’any difícil per fer coses a l’aire lliure, i de moment seguim apostant perquè la fira de La Freixneda duri un sol dia.

L’any passat us van visitar les aigües. Tot i això, l’ambient festiu era palpable i per La Freixneda es veia moltíssima gent.
En la passada edició, a les dotze del matí, feia por la de gent que hi havia pel poble. Hi va haver molta afluència de públic. Però quan et comença a ploure, com ja va succeir l’any passat, o se’t posa a nevar com ha succeït en altres ocasions, sempre desllueix una mica.

L’han destacat en altres edicions. Una fira en què arribem a localitzar expositors vinguts de tota la geografia.
Els visitants i els firaires vénen de molts llocs diferents. De Tarragona, Barcelona, de Saragossa … i fins i tot de molt més lluny. Alguns, de l’estranger. El ventall d’assistents i participants és molt ampli. El fet que coincideixi amb la Setmana Santa també ajuda.

Suport i col·laboració directa com la de Ramón i Ignacio Celma és digna d’agrair.
Està clar. Que hi hagi gent que tingui ganes d’ajudar i col·laborar… Són persones que es mouen molt en el món de les fires, que coneixen a molta gent i animen a més expositors que vinguin per la fira de La Freixneda. Parlen amb persones del gremi i ens porten a persones molt especialitzades en este món de les antiguitats.

La Fira de les Antiguitats, una molt bona excusa per a passejar pel casc històric de La Freixneda i conèixer la vila i la seua gent.
Molta gent ha descobert La Freixneda perquè ha vingut primer a la fira. No s’esperaven que La Freixneda fos tan bonico. I a partir d’aquí, et diuen que tornaran perquè els ha agradat molt la vila i que buscaran unes dates més tranquil·les per a conèixer-la millor. La fira és, sens dubte, un bon reclam.