L’Institut Aragonès de l’Aigua licitarà les obres de les depuradores de la Conca en tres fases

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 27 de març de 2013 .
Etiquetes:

La seu de la Comarca del Matarranya va acollir el passat dimarts 26 de març l’assemblea anual del Contracte del Riu Matarranya. Una reunió que, entre altres coses, va servir per a conèixer les últimes informacions associades a les depuradores que s’han d’aixecar als pobles de la Conca del Matarranya. Després del problema econòmic esdevingut en l’anterior licitació, l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) ha buscat un mecanisme que faci més factible la construcció de les depuradores de la Zona 10. D’esta forma, la zona 10 es dividirà en tres subzones, les quals s’han distribuït per proximitat i tenen una estimació econòmica similar, xifrada en uns 9 milions d’euros d’inversió per subzona.

Segons l’IAA, que va estar representat per Francisco Aranda, cap d’Àrea de Planificació de l’institut, les plantes depuradores de Beseit, La Freixneda, Pena-roja, Queretes i Vall-de-roures estarien contemplades en la Zona 10A, amb un pressupost de 9,22 milions d’euros, i la licitació de les mateixes podria ser una realitat abans de finals d’any. Les de Massalió i Calaceit estan contemplades en la Zona 10C. Durant la trobada es va explicar també que els projectes constructius de les depuradores passen a ser avant-projectes, uns projectes que a la vegada han estat actualitzats i han tingut en compte una estimació de creixement més acorde als temps actuals. Algunes plantes també han canviat d’ubicació.

En relació a esta notícia, Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, va explicar que “s’espera que el procés de licitació estigui tret a finals d’any. El criteri és bo, s’han condicionat totes les plantes a la realitat actual, sobretot en número d’habitants per a també rebaixar costos de les plantes”. Esteve va reconèixer que “dividir en tres fases esta zona pot facilitar que una empresa ho pugui gestionar”. El president de la Comarca va recalcar la importància de la gestió mediambiental, i va recordar que “ens hem de posar al camp que a més contaminar, produir brossa o generar residus, més despesa. Per això s’ha de reciclar cada vegada més i gastar menys aigua”.

L’assemblea anual del Contracte del Riu Matarranya va servir també per a parlar de les últimes dades sobre reserva hídrica, recordant que en només uns dies, després del fort i excepcional temporal de neu d’inicis de març, el Pantà de Pena va passar de 4,4 a 9,9 hectòmetres cúbics, mentre que la Conca va arribar a una reserva de 13,32 hectòmetres, quan a finals de febrer era de 5,9 hectòmetres cúbics. José María Puyol, president del Contracte de Riu, va fer menció també al futur de la Conca i la construcció de futures Basses Laterals. Quant a coses a resoldre, es va recalcar els problemes que han patit els municipis de Queretes i Arenys de Lledó en abastament d’aigua degut a la sequera.

Més informació: