La Llum de les Imatges mostrarà prop de 250 obres d’art dels pobles del Maestrat i els Ports 

comarquesnord.cat . Castelló . dilluns, 8 d'abril de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La Fundació La Llum de les Imatges, a través de la seva desena campanya de restauració i difusió patrimonial, donarà a conèixer el desenvolupament evolutiu de l’art de la zona del Maestrat i els Ports, a través d’una mostra cronològica que partirà des del món de l’Antiguitat i les primeres civilitzacions fins a començaments del segle XX. Per a tal fi s’han seleccionat unes 250 manifestacions artístiques procedents d’aquest territori, de les quals un total de 103 estan sent recuperades per aquesta institució.

De la comarca dels Ports hi hauran peces originàries de Morella, Herbers, Vallibona, Portell, Cinctorres, La Todolella, Forcall, Vilafranca, Olocau del Rei, Castell de Cabres i altres obres procedent de Villores i Xiva de Morella conservades en col·leccions estatals.

El Baix Maestrat estarà representat amb obres procedents de Vinaròs, Benicarló, Sant Jordi, Càlig, Traiguera, La Jana, Xert, Canet lo Roig, Salzadella i Rossell. De l’Alt Maestrat, hi haurà representacions d’obres procedents de Catí, Tírig, Albocàsser, Benassal i Culla. A més es portaran a l’exposició peces pertanyents del Monestir de Santa Maria de Benifassà, procedents de col·leccions particulars i col·leccions estatals.

Un altre dels objectius que es pretén aconseguir amb aquesta campanya restauradora és mostrar l’essència d’aquest territori a través d’un estudi interdisciplinari que reculli diferents aspectes de la cultura del Maestrat a través de les seves múltiples manifestacions artístiques. Es pretén amb això plasmar el caràcter singular que posseeix aquest territori de frontera que, durant segles, va anar el baluard nord de l’antic Regne de València. 

En el Centre de Conservació de Béns Mobles, l’equip de restauradors d’aquesta institució intervé actualment 63 obres, datades entre els segles XV al XIX, entre llenços, pintures sobre taula, escultura en pedra i en fusta, tèxtils i orfebreria, com el Retaule de Santo Domingo, de Valentín Montoliu, de Vallibona; el Retaule de Santa Águeda, de La Pobla d’Alcolea, tots dos datats al segle XV; en escultura el Sant Josep amb el Nen o Sant Pere de Verona, (s. XVIII), d’Atzeneta del Maestrat; així com valuoses peces d’orfebreria, com la Custodia Sol amb àngels adorants, del segle XVI, de La Jana.

Durant les properes setmanes s’espera l’arribada d’altres béns procedents o relacionats amb aquest territori i s’aconseguiran les 103 obres d’art de la mostra.

Més informació: | | |