Calaceit instal·larà una carpa temàtica a la Bassa en el marc de la XXVI Fira de l’Oli

comarquesnord.cat . Calaceit . divendres, 12 d'abril de 2013 .
Etiquetes:

La Fira de l’Olivera i l’Oli de Calaceit parteix enguany amb moltes novetats. La primera d’elles la trobem en els mateixos fonaments. I és que per a gestionar i coordinar la Fira de Calaceit s’ha constituït una Comissió (que de cara als pròxims anys passarà a ser un Patronat) que encapçala el sector primari, que és a la vegada el principal protagonista i l’interessat de que la fira vaja rodada. Una XXVI Fira de l’Oli que instal·larà a la Bassa una carpa temàtica on trobarem els estands i les empreses del món de l’oli. Allí també hi trobarem les imatges dels plats que cuinaran els restaurants de Calaceit durant la Fira, i la carpa també albergarà diverses xarrades associades al món de l’oli que tractaran temes de molta actualitat i de molt d’interès.

Segons va explicar Eduard Sussana (Mas de Flandí), membre d’esta Comissió, enguany s’han buscat diversos temes que tractar. El primer d’ells serà “la internacionalització del sector de l’oli d’oliva”, on als productors “se’ls donaran els elements perquè es puguin plantejar la distribució internacional dels seus productes”. També es portarà un model de treball i desenvolupament local com és “la història de les Oliveres Mil·lenàries”. En este sentit, Sussana va concretar que “ells tenen una història. Han sabut construir una història que els ha diferenciat de la DO Siurana”. Al Matarranya, dins de la DO del Baix Aragó, “l’oli també té una personalitat pròpia i és bo conèixer altres models de desenvolupament i de màrqueting per a saber quin pot ser el nostre”.

. La desaparició del setrill

Per això, segons el productor de Mas de Flandí, “tots necessitem que darrere un producte hi hagi una història, una història interessant que el consumidor reconegui perfectament”. Finalment, hi haurà una tercera xarrada, centrada en les conseqüències que pot tindre la nova normativa europea davant “la prohibició de l’oli a granel en els restaurants a partir de gener de 2014”. Segons Sussana, “encara està per veure com es desenvoluparà, però la Comissió Europea ja ha rodat les línies generals d’este decret”. Anem cap a “l’ampolla petita, però sobretot anem cap a la desaparició del setrill”. Això l’interessa a tothom, tant a productors com a consumidors, perquè “l’oli d’un setrill no està identificat, no saps de qui és, d’on surt i el control de qualitat és molt laxe”.

A la vegada, esta pot ser la porta d’entrada a la creació de les requerides cartes d’olis dels restaurants, com ja succeeix des de fa molts anys amb els vins. Per a la Comissió de la Fira de l’Oli hi ha una cosa clara: “fa molt de temps que estem acostumats a pagar per una ampolla de vi, però mai hem pagat per una ampolla d’oli. I això és, pot ser, un dels drames de l’oli”. Segons Susanna, del Mas de Flandí, “hem de canviar. S’ha de posar en valor l’oli ensenyant a la gent a gaudir de l’oli. A Itàlia, a molts restaurants, en funció del plat que et demanes et porten una ampolla d’oli o una altra. Si demanes peix et porten un oli, si t’has demanat una amanida, un altre. I els restauradors mateixos aconsellen, fan de prescriptors. És una gran tasca que encara ens queda per fer, aquí, fomentar la cultura de l’oli”, va sentenciar.

. Emportar-se l’oli a casa

Això implica, a la vegada, una cosa senzilla. I esta no és altra que l’oli que has demanat i ha sobrat, te’l pugues emportar a casa, perquè si no, “no el pagaries”. Això i moltes coses més es tractaran en les xarrades que ha preparat la Comissió de la Fira de Calaceit per a l’ocasió, unes xarrades que es duran a terme a la Carpa de la Bassa divendres i dissabte. Al llarg dels dies de la fira també hi haurà exposicions, mostres i altres activitats.

Més informació: