La Comarca veu “incomprensible” que la DGA no es vulga reunir amb ells per a parlar del temporal

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . divendres, 12 d'abril de 2013 .
Etiquetes:

“Incomprensible”. Així considera el president de la Comarca del Matarranya el fet que, passat un mes del fort temporal de neu que va afectar el territori, Política Territorial i Medi Ambient no hagen respost a la petició de reunió d’urgència per a valorar els danys ocasionats. El passat 4 de març, superats els dies més crítics, el Consell Comarcal va demanar una trobada amb la DGA per a estudiar, valorar i quantificar els danys i també per a buscar fórmules de millora de coordinació davant de situacions similars. Des de la Comarca reconeixien que “durant el temporal va haver molta descoordinació, estàvem desbordats i ho hem admès”. Per això “cal resoldre els problemes que hi va haver per a intentar que no es tornen a repetir”.

Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, es va mostrar molest i va dir que “estem posant-mos en contacte amb la DGA, però el Govern d’Aragó no ha donat el pas i no s’ha pogut fer una reunió. Natres ens hem mogut. Ens ha rebut el director de Gestió Forestal i li hem fet entrega dels danys que s’han produït” durant el temporal. La Comarca del Matarranya ha demanat una reunió amb els consellers de Medi Ambient i de Política Territorial i Interior, però a dia d’avui no han obtingut cap resposta. A més, segons Esteve, “ens sorprèn que alguns consellers han estat pel nostre territori i, sabent que tenen esta informació, no se’ns atén”. Per això “els demanem que se’ns escolte i que coneguen la realitat de la nostra situació”.

El president del Consell Comarcal va anar una mica més enllà. “Estem sorpresos. Quan tenim problemes ningú contacta amb natres. I quan unes altres administracions tenen els seus problemes, com amb teleassistència o educació infantil, natres els hem de resoldre els problemes”. Esteve va defensar que “com a president de la Comarca del Matarranya i representant d’este territori, això no agrada gens”. Aprofitant la visita del conseller de Política Territorial del Govern d’Aragó, Antonio Suárez, alguns alcaldes li preguntaren per projectes en particular que afecten els seus respectius pobles i també el Matarranya. Esteve va agrair que Queretes s’interessés en particular per l’Estació Rural d’Interior, un projecte que s’ha caigut i que “estem intentant moure per altres vies”.

Reprenent la gestió i els danys del temporal, Francisco Esteve va reiterar que “tornarem a demanar una reunió per a intentar resoldre esta situació”. Als pobles més afectats per la neu els preocupa els milers i milers de pins i arbres que s’han trencat i que continuen al bosc. Això, a l’estiu, pot incrementar el risc d’incendis forestals, i des de la Comarca i els pobles afectats s’ha demanat aportació econòmica i mitjans forestals per a intentar reduir al màxim l’alerta. Tècnics forestals van calcular ‘grosso modo’ que poden haver entre 500.000 i 1.000.000 d’arbres afectats pel temporal de neu. La zona més afectada és el triangle Fórnols, Ràfels i La Portellada. Alguns pistes encara estan tallades i algunes sendes s’han perdut degut a la caiguda de tanta malesa.

Més informació: