Elena Allué: “Matarranya és un destí que cobra cada vegada més protagonisme dins d’Aragó”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimarts, 16 d'abril de 2013 .

La directora general de Turisme del Govern d’Aragó, Elena Allué va mantindre ahir una trobada amb els consellers de la Comarca del Matarranya i amb els empresaris turístics del territori en dos reunions diferenciades que van servir per a conèixer, de primera mà, les línies estratègiques en matèria de turisme que durà a terme el Govern d’Aragó. Entre altres, pretén reforçar la Llei de Turisme i promocionar la marca ‘Aragó’, encara que la resta d’administracions promocionaran els seus respectius territoris, la convocatòria de les ajudes a allotjaments turístics de PIME’s, accions presencials (fires) i no presencials, o la promoció concreta amb operadors turístics per a destinacions finals.

Allué va destacar que “volem estar en contacte amb la realitat i el món empresarial de cadascuna de les comarques del nostre territori”. Per això, “’objectiu d’esta reunió ha de veure amb el contacte directe amb els empresaris del sector turístic, conèixer la realitat, saber en quina situació es troben en un moment complicat i traslladar-los quines són les línies estratègiques de treball que portem des de la direcció”. A més, “els comptarem els canvis normatius que hi haurà en matèria turística en relació a allotjaments, com també traslladar-los les línies d’acció de promoció turística a fires, on-line i amb la presència a ciutats amb bones connexions (com són Catalunya i el País Valencià)”.

. Turisme il·legal

Una cosa que preocupa al sector turístic són els allotjaments il·legals i la competència deslleial. Al respecte, la directora general de Turisme va dir que “la comunitat lidera una mesa d’apartaments il·legals i emprendrem accions perquè el sector ho reclama, ja que s’estan veient seriosament perjudicats”. Tenim “establiments que es promocionen com destí rural que no ho són i incompleixen la normativa. No passen els censos i no estan declarant els seus ingressos”. A més, s’adaptarà la normativa europea i hi haurà canvi en la normativa de turisme rural, que tracta de fer una homogeneïtzació quant a simbologia del turisme rural a tota Espanya.

En relació als canvis en la normativa, la directora general de Turisme va remarcar que “qualsevol canvi normatiu s’ha d’aplicar, i són millores que en qüestió d’hotels han de veure en la flexibilització de la categoria dels mateixos. En turisme rural consisteix en l’homogeneïtzació amb altres comunitats autònomes, i d’aquí entrarem en una promoció internacional que fa el Ministeri d’Indústria i Turisme sobre el turisme rural aragonès”. També es va parlar de la Marca Territorial Matarranya. Al respecte, Allué va defensar que “la DGA felicita a la Comarca del Matarranya i al sector empresarial per la línia de treball que ha emprés”.

. El futur passa per un turisme sostenible

Elena Allué va reconèixer el treball que s’està fent des del territori, i va dir que “el destí Matarranya és un destí que cobra cada vegada més protagonisme dins del destí Aragó. Per tant, és un destí a potenciar i promocionar i els he recomanat vindre a les fires per a promocionar el destí”. En relació als productes agroalimentaris, “els productes associats a la Marca Territorial estan sent els adequats, ja que la senda en el futur del turisme passa per un turisme sostenible, associat a l’autenticitat i a l’originalitat del territori i per una marca diferenciadora que s’ha emprés en esta comarca”. Uns requisits que compleix a la perfecció el Matarranya.

La trobada també va servir per a parlar de competències. Al respecte, Allué va recordar que “fa tan sols una setmana es va aprovar el text refós de la Llei de Turisme on s’especifiquen les competències en turisme que han de tindre les administracions, i són la DGA i les Comarques les que tenen competències en matèria turística. Dit això, hi ha una ponència que s’anirà treballant a les Corts que va dirigida a la problemàtica de les competències turístiques i que no sabem molt bé en què quedarà. Però està clar que la llei especifica que les administracions que tenen competència en matèria turística són les Comarques i el Govern d’Aragó”.