Josep Maria Salsench: “A la fira de Calaceit podran degustar el nostre oli i descobrir la nostra tradició gastronòmica”

comarquesnord.cat . Calaceit . dijous, 18 d'abril de 2013 .
Etiquetes: , ,

Calaceit celebrarà els pròxims dies 19, 20 i 21 d’abril, la Fira de l’Oliver i l’Oli. Amb esta són 26 les edicions d’una mostra que Calaceit li dedica a un dels seus principals recursos econòmics. Enguany, l’organització instal·larà una carpa que, de caràcter monogràfic, estarà dedicada a l’oli. Precisament, la carpa acollirà les xarrades previstes durant els dies de la fira, que se centraran en temes d’interès associats a la producció, distribució i valorització de l’oli. La XXVI Fira de l’Oliver i l’Oli de Calaceit també tindrà espai per a la maquinària agrícola i la gastronomia. Josep Maria Salsench, alcalde de Calaceit, mos concreta alguns detalls.

Els pròxims dies 19, 20 i 21 d’abril tindrà lloc la XXVI Fira de l’Oliver i l’Oli de Calaceit. És la segona fira que coordinarà l’actual ajuntament de Calaceit. Com l’han dissenyat?
Hem preparat una fira monogràfica en la què volem traure el màxim profit de l’oli i l’oliver, però sobretot de l’oli. Enguany hem creat una comissió que està constituïda pels productors d’oli del municipi, pel sector primari i per representants de l’ajuntament, un òrgan que s’encarregarà de potenciar els valors de l’oli de Calaceit i de les comarques limítrofes.

L’oli és un dels motors econòmics de la vila. De fet, el sector primari és el principal motor econòmic de Calaceit. Una fira centrada en l’oli, per tant, té molt de sentit.
Aquest és el punt més important, perquè ja que és una fira dedicada a l’oli, hem de potenciar el producte al màxim. Hem de donar a conèixer la qualitat del nostre oli, que és un dels principals ingressos del poble.

El Matarranya en general, i Calaceit en particular, produeix un bon oli. Però, els veïns ho tenen clar? El consumidor i l’agricultor creuen en el seu producte?
Els veïns del territori som molt conscients que l’oli d’aquí és molt bo. Però tenim un repte. No només és important que nosaltres ho tinguem clar, sinó que hem de donar a conèixer i demostrar que tenim un bon oli. D’aquí la importància d’oferir una fira monogràfica, on hem d’explicar i demostrar que l’oli de Calaceit és, per cert, el millor oli del món.

Dur a terme una fira temàtica, i més en concret d’un producte tan exclusiu com l’oli, és fàcil?
No és fàcil. Però la Comissió està constituïda per professionals i han tret unes idees per aprofitar al màxim les possibilitats de l’oli. El vi, el pernil, els productes gastronòmics, ho tenen més fàcil. Per això buscarem altres fórmules. Sigui a través dels cuiners, sigui a través d’uns plats que s’oferiran en els restaurants de la zona, sigui a través d’alguna associació preparant dolços típics, donarem a conèixer l’oli i el que podem desenvolupar amb ell.

Parlava d’activitats gastronòmiques. L’any passat es van apartar les Jornades Gastronòmiques. La cuina, però, és bàsica per a l’oli. Els restaurants del municipi tenen previst fer uns menús especials per a aquests dies.
Així és. Nosaltres volíem presentar els plats a la carpa monogràfica de la fira, però era massa complicat. Al final, per una banda els restaurants oferiran uns menús especials durant els dies de la fira i, d’altra banda, a la carpa tindrem exposades les fotografies d’aquests plats. D’aquesta manera, sabrem quins plats estan cuinant els restaurants amb l’oli d’aquí, i quins sabors i essències ens ofereixen.

Perquè una fira tingui èxit, és important el compromís i la participació del sector representat. En aquest cas, l’oliva.
Aquest any hem creat una Comissió, i la idea és que de cara a properes edicions es crei un Patronat que estarà integrat i representat per gent del sector. El propi sector primari i els productors d’oli del poble han de ser els encarregats de potenciar i posar en valor la fira. Així mateix, el consistori els ha de donar suport sempre.

Parlant de l’oliva, una de les potes importants és la maquinària i les eines que s’utilitzen al camp. Tindrem novetats en maquinària agrícola?
La maquinària també es potenciarà en aquesta edició de la fira, on estan convidades diverses companyies. L’esplanada de la Bassa estarà dedicada a la maquinària per a la recollida i el treball amb les olives.

Les setmanes prèvies a aquesta Fira de l’Olivera i l’Oli ha tornat a estar operativa l’Oficina de Turisme de Calaceit.
Un altre dels motors econòmics de Calaceit és el turisme, i per Setmana Santa obrim l’Oficina de Turisme. A partir d’ara estarà operativa els caps de setmana, i en arribar a juliol i agost estarà oberta pràcticament tots els dies. Setmana Santa són uns dies amb molts visitants i molts turistes a Calaceit. A més, ara integrarem ‘Els pobles més bonics d’Espanya’.

Això és. Calaceit és protagonista de ‘Los pueblos más bonitos de España’. A nivell turístic, pot ser molt potent per al poble.
I així ho esperem. Tenim signat contracte amb ‘Los pueblos más bonitos de España’. Està tot en marxa, i volem donar a conèixer que Calaceit és un dels pobles més bonics de la regió.

Només cal donar una volta pel casc històric de Calaceit.
Això comporta també uns compromisos, com el respecte de senyals d’aparcament. D’aquesta manera, quedaria més alliberat el casc antic, com la plaça major o l’església, i així els turistes poden gaudir del patrimoni i poden treure les seves fotografies.

Reprenent la fira. Només ens queda animar la gent a que es passi per Calaceit per gaudir d’un bon cap de setmana. La fira és una bona excusa per provar l’oli de la vila i per descobrir un municipi molt bonic.
Estan tots convidats a venir a Calaceit. Si vénen a la fira provaran el nostre oli, descobriran la nostra gastronomia, i segur que s’emporten un bon record i tornaran ben aviat.

Més informació: | |