Les perspectives per a la pròxima temporada de l’oliva són excel·lents

comarquesnord.cat . Calaceit . dijous, 18 d'abril de 2013 .
Etiquetes:

El sector agrari del Matarranya veu amb bons ulls les precipitacions que s’han registrat durant les últimes setmanes de l’hivern i les primeres de la primavera. Els més de 200 litres per metre quadrat acumulats en alguns punts del territori, en forma d’aigua i neu, i la saó fonda que això ha esdevingut, dibuixa una realitat completament diferent a la que es va viure la campanya passada. El sector vitivinícola i de l’oliva són els que més es feliciten d’estes aigües. No tant el sector de l’ametlla. Però no per la precipitació, que és molt benvinguda, sinó perquè el pes de la neu va destrossar arbres i branques i perquè el fred es va carregar la flor.

Alfredo Caldú, president de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Aceite del Bajo Aragón, va explicar que estes precipitacions “en principi són molt bones. Hem tingut un inici de primavera i un final de l’hivern amb molt bona aigua. La gent ha llaurat bé, s’ha fet la poda de l’oliver, es treballa bé i les perspectives, en principi i si no venen coses estranyes, és bona”. Caldú va recordar que esta realitat és completament diferent al que es va viure la passada campanya, i va remarcar que “després d’una campanya molt roïna sempre en ve una de millor”. I és que venim d’una campanya amb una “producció molt fluixa” en la que no hem arribat al 20% de la collita habitual.

. Les precipitacions de tardor

Tot i això, per a una bona collita d’olives sempre són necessàries les esperades aigües de setembre i d’octubre, precipitacions que s’encarreguen de fer gran el fruit. A l’oliva, “les que més li agraden són les aigües de setembre”, va recordar el president de la DOP Aceite del Bajo Aragón, que va afegir que “quan has passat un estiu molt sec, no plou al setembre i tampoc a octubre, i sí ho fa al novembre, això no és bo. Has d’esperar les aigües del setembre, que són bones per a tot. Tant per a quantitat com per a qualitat”. La realitat de la passada collita va ser més bé la contrària, i en algunes zones del territori la collita va ser un 85% inferior a la del 2011-2012.

Segons la llei d’oferta i demanda, a menys producció tendeix a pujar el preu. Això s’ha produït, però només un poc. Alfredo Caldú va concretar que “el preu ha repercutit un poc, però no perquè natres hajam tingut una producció limitada, sinó perquè ha estat limitada a nivell de tot l’estat espanyol”. Caldú va afegir que la pujada no ha estat molt rellevant perquè “el món en general som capaços de produir molta oliva en relació a la demanda”. També tenim els estocs. “L’any passat va ser una collita molt bona, súper bona, i de cara al pròxim any encara en quedaran”. Per tant, el preu, tot i estar a l’alça, no s’ha disparat perquè “la demanda no acaba d’estar equilibrada”.

. La cultura de l’oli

En el marc de la XXVI Fira de l’Oli de Calaceit, les xarrades tractaran un tema de molt d’interès: el futur del setrill al restaurant. Al respecte, Caldú va defensar que “aquí hi ha molt a fer, i amb el tema de la crisi tot es fa una mica més complicat”. Però es cert que “quan vas a Itàlia”, la cultura de l’oli “la tenen completament superada. Esta cultura està molt arrelada. En canvi aquí, sent el país major productor d’oli, costa trobar bons olis amb la marca damunt de la taula del restaurant. A nivell europeu, això es vol modificar i es vol que l’oli que hi ha sobre la taula estigui etiqueta i no es pugui re-omplir”. Serà un dels reptes del sector de cara als pròxims anys.

Més informació: