La Llum de les Imatges restaura diversos pergamins medievals dels segles XIII al XV procedents de Morella

comarquesnord.cat . Morella . diumenge, 21 d'abril de 2013 .
Etiquetes: , , ,

La Fundació La Llum de les Imatges ha procedit al trasllat de diversos pergamins medievals procedents de l’arxiu de l’Església de Santa María de Morella, que seran restaurats en les properes setmanes, dins de la desena campanya de restauració i difusió patrimonial que desenvolupa en el Maestrazgo castellonenc, i que culminarà amb una exposició a la fi d’aquest any a Vinaròs, Benicarló, Culla i Catí.

Es tracta de diverses butlles papals datades entre els segle XIII i XV en les quals s’atorga indulgències als pelegrins que visiten l’Església Arciprestal de Morella, com la Butlla del papa Nicolau IV, anònim (1292); la Butlla del papa Bonifaci VIII, anònim (1300) o la de Benedicte XIII, del segle XV.

Entre aquests pergamins destaca el document del Cabildo de la Basílica de Sant Joan de Letrán en el qual li concedeix el títol de Basílica a l’Església Arxiprestal de Morella. Aquestes obres estan escrites en llatí i es remetien des del Vaticà al bisbe de la diòcesi que ho feia arribar a la parròquia.

A més, La Llum de les Imatges també ha recollit per a la seva restauració un Vademecum datat al segle XV i que conté documents de diferent índole, i que serà analitzat pels historiadors per determinar el seu contingut exacte.

L’objectiu d’aquesta campanya restauradora és mostrar l’essència d’aquest territori a través d’una actuació cultural que reculli diferents aspectes de la historial del Maestrazgo, a través de les seves manifestacions artístiques. Actualment, l’equip de restauradores d’aquesta institució intervé 73 obres, datades entre els segles XIII al XIX, com el Retaule de Santo Domingo, de Valentín Montoliu, de Vallbona; el Retaule de Santa Agueda, de sa Pobla d’ Alcolea, tots dos datats al segle XV; en escultura el San José amb el Nen o Sant Pere de Verona, (s. XVIII), de Atzaneta del Maestrat; així com valuoses peces d’orfebreria, com la Custodia Sol amb àngels adorantes, del segle XVI, de La Jana.

En total, l’exposició mostrarà 250 manifestacions artístiques procedents d’aquest territori, de les quals un total de 103 seran recuperades per aquesta institució. A aquesta intervenció, s’afegeix la recuperació d’edificis arquitectònics, que actuaran com a contenidors d’aquestes obres d’art, a Vinaròs, Benicarló, Culla i Catí.

Més informació: | | |