El passat dia 8 d’abril va faltar Manuel Salvador Gaspar

comarquesnord.cat . Castelló . dimarts, 23 d'abril de 2013 .
Etiquetes: ,

El passat dia 8 d’abril va faltar a Castelló Manuel Salvador Salvador. Manuel va nàixer a Castelló, al carrer d’ Alloza el 17 de Juliol de 1920, fill de Manuel Salvador Antolí i Rosa Gaspar Marco, ambdós naturals de Castelló; va ser l’únic fill del matrimoni. Encara que nascut a Castelló sempre va sentir una gran passió per Morella, passió que va rebre del seu pare i va inculcar als seus fills. 

El seu avi, Manuel Salvador Adell, va ser l’últim Salvador de la família nascut a Morella, en l’any 1839, durant la 1ª guerra carlista.

La família va sofrir les guerres carlistes com la resta dels morellans, el capità que manava les defenses exteriors durant el lloc del general Oráa s’anomenava Manuel Salvador, un parent de Tortosa, i el governador militar que va reconstruir les fortificacions de Morella en la tercera guerra carlista va ser l’oncle Desiderio, governador militar de la plaça, l’esposa del qual i la seva neboda Tàrsila, àvia de Manuel Salvador Gaspar, havien estat segrestades assaltant la diligència, i per les quals es va demanar que rendís la plaça. L’’oncle Desiderio va respondre que “si els tocaven un pèl, no li anava a tremolar la mà per afusellar a tots els presoners que tenia”, i van alliberar a les dones.

El seu hobby era investigar la història de Morella, en particular la història militar, i va dedicar llargs anys a l’estudi de les guerres carlistes al Maestrazgo i Morella.

A la fi dels anys 70, va encetar el projecte de crear un Museu de les Guerres Carlistes en les Torres de San Miguel, i per a això, es va dirigir al museu de l’exèrcit sol·licitant la cessió de fusells i altres complements de l’època, i va anar a Madrid a fotografiar i prendre les mides de la bandera de Cabrera que allí es custodia, la reproducció de la qual va encarregar a unes monges. Va donar al Museu els retrats i plans que posseïa per herència familiar, i després va portar de Madrid en el seu cotxe uns fusells Berdan i Remington amb els quals asseure les bases d’aquest museu de les guerres carlistes que era la seva il·lusió.

En 1982 Va publicar “Castell, muralles i torres de Morella”, als quals van seguir “Fortificacions de Morella: reconstrucció de 1873-1875” en 1992 “, El castell de Morella: dades sobre la seva evolució” en 1996 i finalment “Morella. Guerra de Successió a la Corona d’Espanya. (1706-1711)” en 2001 . Veure la desídia del Ministeri i de la Diputació envers el castell li causava un profund dolor. La mort li ha arribat quan estava compilant per a publicar els seus treballs relatius al castell, torres i muralles de Morella.

Més informació: |