La pluja no impedeix que Sant Marc encete el cicle de rotllos i primes del terme de Morella

comarquesnord.cat . Morella . dijous, 25 d'abril de 2013 .
Etiquetes: , ,

Com cada vint-i-cinc d’abril Morella ha mirat cap a Torremiró, cap a l’ermita de Sant Marc. Els diferents actes que cada any es repeteixen al voltant del temple s’han seguit per part d’unes 100 persones, a pesar de caure en dijous i fer molt mal temps, amb pluja, fred i aire. Significava també el tret de sortida del cicle de Rotllos i Primes del terme de Morella que s’allargarà fins a finals de juny.

El programa s’encetava amb la missa, oficiada per mossèn José Ángel Pitarch, en una ermita plena fins a dalt de gent, mentre que la resta s’ajuntava en el petit porxo de la part davantera de l’ermita per resguardar-se de la pluja. Com mana la tradició, l’ermita s’ha cobert de rames de romer, que donaven a l’ambient una flaire ben especial.

Una vegada oficiada l’eucaristia, arribava el moment de seguir amb la costum de beneir els termes. Enguany, per la pluja, aquest ritual s’ha desenvolupat a cobert, en el porxo, eixint sols el capellà en el moment d’anar beneïnt els punts cardinal. Primerament, capellà i veïns dirigeixen la seua mirada cap a Orient i a continuació cap als restants punts cardinals. Amb la benedicció mitjançant aigua beneïda i una rameta de romer per tal de protegir al terme de perilloses tronades i de tots aquells elements que poden acabar amb la collita o atacar al ramat. Enguany, al contrari que el passat any, la situació és més positiva en quant a aigua per les precipitacions del darrer hivern i del que portem de primavera per lo que no caldrà patir per efectes de sequera.

Tot seguit, es procedia a la segona de les benediccions del dia, ja que a l’interior de l’ermita només uns pocs privilegiats, els representants del vot i del ajuntament poden observar com el mossèn s’encarrega de, en aquest cas, beneir els rotllos que a continuació es repartiran. Enguany els masos caritaters eren Bolinxa i Tirado un de cada costat de l’antic camí de Morella com mana la costum en aquest vot. Però al tractar-se d’un acte voluntari, este 2013 únicament ha repartit rotllo el mas de Bolinxa, ja que Tirado va declinar el repartiment.

Ordenadament les persones que es donaven cita a l’ermita van anar recollint el rotllo que li corresponia. A la Serra de Torremiró, d’aquesta manera, s’ha complert en el vot que avarca quatre Denes del Terme, compartint les pregàries de que tot el cicle siga favorable amb els que conformen aquest vot que mai s’ha deixat de fer. Al final, al no assistir tanta gent com altres anys pel temps, s’han partit els rotllos restants i s’han llençat entre els assistents.

. Vídeo . Ni la pluja ha impedit la cita amb Sant Marc

Més informació: | |