Lledó encara no ha rebut resposta pels mals provocats durant les riuades d’octubre

comarquesnord.cat . Lledó . dijous, 25 d'abril de 2013 .

Lledó ja no sap què fer. Ara fa mig any, els pobles del Matarranya en general, però els de la ribera de l’Algars en especial, van patir un fort temporal d’aigua que va fer créixer de manera significativa el cabal dels seus rius. Això va ocasionar problemes i danys en alguns municipis de la comarca. A Arenys, per exemple, la carretera que connecta la vila amb Horta de Sant Joan va ser tallada durant unes hores perquè el riu passava per sobre d’un pont. A Lledó també es van produir mals importants, i els més de 200 litres de precipitació van esdevindre la caiguda de murs, creant portells i afectant a un carrer. Amb la forta nevada del passat mes de març, estos danys s’han agreujat. I Lledó segueix a l’espera de que les administracions resolguen un problema que cada dia va a més.

María José Vallés, alcaldessa de Lledó, va dir que durant les riuades es va desprendre un mur que va obligar a tallar un carrer, i que amb el temps i les recents nevades “han anat caient els murs que hi ha damunt. Han passat sis mesos i no tenim cap contestació de cap classe. Sabem que tot està malament, que hi ha molta crisi, però hi ha coses molt urgents com el que ha passat a Lledó o Mont-roig”. Vallés va recordar que després de les fortes riuades, l’ajuntament va fer les gestions pertinents, però que “no hem tingut cap contestació. Sabem que la notificació els ha arribat, perquè hem seguit telefonant. Però ens han dit que de moment no hi hapartida i quan n’hi haja ens avisaran”. Lledó creu que la reparació del mur suposaria una inversió estimada de 60.000 euros.

Segons Vallés, el consistori va fer tot “el que ens van dir des de primer moment, tant de la Diputació com de la Subdelegació, però no han contestat res”. Des de l’Ajuntament “hi ha sensació de frustració i d’oblit. Sabem que tot està malament, però no costaria res respondre. Al menys, que ens diguen que no hi ha partida pressupostària i que d’aquí uns mesos ens diguen alguna cosa”. L’alcaldessa de Lledó va reconèixer que “el carrer cada vegada està pitjor. No es pot entrar. I quan més tard s’apanye serà pitjor, ja que el problema de l’esquerda cada vegada s’obre més. El carrer està tallat, i tenim la sort que és una zona de pas. Però la gent que té allí parcel·les i natres no podem fer una inversió per a reparar el carrer”.

Lledó es va incloure al BOE com ‘zona afectada’ com moltes localitats de la província d’Osca castigades pel temporal d’octubre. Els danys de Lledó d’aquella data estaven valorats en 60.000 euros. Des del consistori, la seua alcaldessa va reconèixer, però, que si no s’actua ràpidament, “enlloc de 60 en necessitarem 200.000” perquè “el mur que està a la vora podria caure en qualsevol moment”. Segons Vallés, el consistori va fer tot “el que ens van dir des de primer moment, tant des de la Diputació com des de la Subdelegació, però no han contestat res”. De moment, el carrer continua tallat, i els desperfectes que va provocar en el seu dia la riuada van en augment. El recent temporal també ha danyat altres murs i ha obert més portells a bancals i marges del terme.