Oscar Tena adverteix que “els veritables objectius del PP amb aquesta reforma són privatitzar i desmantellar els pocs serveis públics que queden en els municipis”

comarquesnord.cat . València . dijous, 25 d'abril de 2013 .
Etiquetes: , , ,



El diputat socialista i portaveu d’Administració Local i també alcalde de Vilafranca, Óscar Tena, ha remarcat que “aquesta reforma crearà a la Comunitat 25.000 aturats més que en aquest moment es dediquen a treballar en els seus municipis, a donar servei als ajuntaments, i que s’aniran a les llistes de l’atur”, al mateix temps que ha destacat que “cada reforma del PP suposa més parats per a la Comunitat Valenciana”.



Tena ha advertit que “els veritables objectius del PP amb la reforma de la Llei de Règim Local són privatitzar i desmantellar els pocs serveis públics que queden en els municipis i impedir que molts puguin tenir alcaldes dedicats als seus ciutadans”. Així, ha remarcat que aquesta reforma “crearà a la Comunitat 25.000 aturats més, que en aquest moment es dediquen a treballar en els seus municipis, a donar servei als ajuntaments, i que s’aniran a les llistes de l’atur”, al mateix temps que ha destacat que “cada reforma del PP suposa més parats per a la Comunitat Valenciana”.



De fet, el també primer edil de Vilafranca ha assegurat durant la seva intervenció en la càmera parlamentària que “els ajuntaments estan al límit, perquè el PP està sistemàticament retallant les ajudes que servien per cobrir els serveis que prestaven els ajuntaments”, al mateix temps que ha apuntat que “l’última retallada es va publicar la setmana passada, de la ridícula xifra de 800.000 euros pels més de 400 municipis de menys de 50.000 habitants s’han carregat d’un cop de ploma 200.000”. A més, ha posat l’accent que “estan al límit perquè un bon dia el Govern del PP d’aquesta Comunitat va decidir, de manera irresponsable en plena crisi i sense tenir els recursos suficients, donar als ajuntaments ajudes milionàries sota l’etiqueta de la confiança. El maleït Pla Confiança, una indecència política difícil de qualificar. Estan al límit perquè vostès no són capaços des de fa anys de pagar-los el que els deuen, ni d’aquest pla ni de convenis que són de la seva competència”.



El diputat del PSPV-PSOE, ha remarcat que “dos anys després de la denúncia que vaig realitzar aquí mateix pels impagaments de la Generalitat, l’única cosa que ha canviat és que ara els ajuntaments financen el deute de la Generalitat”. Així, ha apuntat que “aquesta és l’única realitat dels 542 municipis de la Comunitat, però encara així els ajuntaments són les administracions més imprescindibles per garantir serveis”. Per Tena, en aquesta època de retallades “on la dreta ens deixa sense serveis públics, els ajuntaments estan garantint el benestar”. D’aquesta manera, ha posat exemples com l’ensulsiada del col·legi a Almenara “al que ha estat l’ajuntament el que ha donat una solució”, així com el reallotjament de Guàrdies Civils o, fins i tot, de famílies que són desnonades”, i ha assegurat que “el ciutadà no busca la solució tocant a la porta de les Diputacions ni les conselleries, toca a la porta dels alcaldes i els regidors”. Així, ha destacat que “els grans municipis de menor població als quals vostès criden petits municipis, però que nosaltres considerem grans, són els que mantenen viu un gran territori amb pocs recursos”, mentre ha apuntat que “és un territori que el PP menysprea perquè davant pocs vots, poca estima i que únicament els preocupa quan les grans empreses tenen algun interès econòmic sobre el mateix”.



Davant aquesta difícil realitat, Tena ha apuntat que el Govern de Rajoy va aprovar el 15 de febrer l’avantprojecte de llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local que, “malgrat que podria haver suposat un bon inici pel municipalisme s’ha convertit en un malson per a alcaldes, regidors i una amenaça per als ajuntaments” i ha assegurat que aquesta reforma “utilitza la coartada d’aplicar el rigor, l’austeritat, l’eficiència i la transparència per retallar i posar en perill els serveis que encara presten els ajuntaments”, ja que “plantegen l’eliminació de competències municipals i de finançament”. Per al diputat socialista, “un altre aspecte inquietant, per no dir pervers, és que introdueixen el cost estàndard. Volen establir i decidir el que és eficient i el que no dels serveis, fixar un preu, però sense comptar amb els ajuntaments”. Així, ha destacat que això suposa que “anteposen la rendibilitat econòmica a la social, els diners a les persones, de manera que suprimiran tots aquells serveis que no considerin rendibles o els cediran a les diputacions. S’obre la porta geganta a la privatització i la justificació que les diputacions segueixin avanci”.


De la mateixa manera, ha apuntat que aquesta reforma “obre la porta al fet que els ajuntaments de menys de 5.000 habitants, que són més de 80% en aquesta Comunitat, siguin intervinguts per les diputacions i desapareguin si no compleixen el principi d’estabilitat pressupostària”, la qual cosa ha portat a Tena a preguntar-se, “què seria de la Generalitat si s’apliqués aquest precepte?”. En aquest sentit, ha remarcat que, una vegada més, “això suposa un atac als grans municipis de menor població, perquè les seves polítiques porten dos anys despoblant l’interior de la Comunitat Valenciana”. D’aquesta manera, el diputat socialista ha recordat que “no han realitzat plans estratègics que donin oportunitats d’ocupació, han tancat i segueixen tancant col·legis, segueixen tancant consultoris mèdics, oficines agràries, deixen sense personal a les persones que cuiden dels parcs naturals i ara també volen deixar als ajuntaments sense poder prestar els seus serveis, la qual cosa ens porta a preguntar-nos si volen convertir l’interior en una terra despoblada, en un solar en el qual puguin instal·lar les seves incineradores o rendir-se a la pressió de les multinacionals petrolieres”.



D’altra banda, apuntaria que, “per rematar aquest disbarat, volen que els interventors municipals es converteixin en els homes de negre del Ministeri, amb capacitat per decidir si un servei es pot prestar o no, deixant als alcaldes com a simples espectadors”. Al mateix temps, ha destacat que “porten mesos introduint un fals debat sobre si sobren regidors i el sou que cobren, quan el 85% dels regidors no tenen cap sou”.

Per tot això, el diputat socialista ha apuntat que “si de debò volen eficàcia i eficiència dels diners públics, els aconsello que deixin tranquils als alcaldes i els seus regidors, perquè ells porten fent el que vostès prediquen, fan més amb menys; no han cobrat sobresous; no han tingut somnis de grandesa ni han arruïnat als seus pobles i han gestionat amb ètica els diners dels seus veïns”, al mateix temps que ha remarcat que “sóc sabedor que aquesta barbaritat de reforma no se l’empassen ni vostès, que diuen en privat el que realment pensen d’ella”. Així, Tena ha demanat als diputats del PP, alguns d’ells també alcaldes, “que siguin valents, que per una vegada anteposin els interessos dels municipis i ciutats als del seu partit, perquè estan aquí en representació dels ciutadans”, al mateix temps que ha incidit que “els municipis avui necessiten que vostès votin a favor perquè es retiri aquesta reforma i s’obri de debò un procés de negociació, que no ho hi ha hagut, perquè en el seu partit imposen i els altres han d’acatar”.


No obstant això, finalment, el PP ha rebutjat la Proposta del grup municipal socialista amb 48 vots en contra.

Més informació: | | |