L’institut del Matarranya i les escoles de Mont-roig i Pena-roja canvien els pupitres per sacs de dormir

comarquesnord.cat . Mont-roig . divendres, 26 d'abril de 2013 .
Etiquetes: , ,

Desenes de membres de la comunitat educativa del Matarranya van secundar aquest dijous les accions de protesta convocades a nivell nacional contra les retallades en ensenyament i la nova Llei d’Educació. Les escoles de Mont-roig i Pena-roja i l’IES Matarranya van canviar els pupitres per sacs de dormir i es van tancar a les aules com a senyal de protesta. Durant la tarde, els centres del CRA Tastavins van acollir tallers oberts tant a pares com a xiquets, i en ells també hi van participar activament els estudiants del IES Matarranya procedents d’estes localitats. Al CEIP Vicente Ferrer de Vall-de-roures les accions es van fer per la tarde, i es van organitzar tallers de samarretes i de retalls, una barata de llibres entre alumnes i un ‘original’ banc de temps.

A l’escola de Vall-de-roures la comunitat educativa no es va quedar a dormir, però a partir de les quatre i mitja de la tarde es van fer un grapat d’activitats. Jesús Calvo, director del centre escolar, va explicar que durant la jornada “hem volgut fer tota una recopilació dels missatges de suport -i també crítiques- de ‘Un corto recortado’. També hem fet tallers lúdics per a xiquets i adults, com tallers de samarretes i retalls. Tallers lúdics i al mateix temps reivindicatius”. Això “ho hem volgut fer coincidir amb el Dia del Llibre, i els alumnes han experimentat un bescanvi de llibres. I també hem tingut un ‘banc de temps’. Unes accions que se sumen a les que ja ha protagonitzat la capital del Matarranya durant els últims mesos

. ‘Ho han tocat tot’

El director del CEIP Vicente Ferrer Ramos va apuntar que amb tanta protesta “la gent no està cansada, però això fa efecte. No estem resignats, tenim il·lusió pel nostre treball. Però pareix que xoques contra una paret. Sempre es parla de retallades, i al final els xiquets són els pagans”. Les retallades han arribat en personal docent, en beques per a llibres, per a menjador, en ajudes a les guarderies i a les escoles de música. “Ho han tocat tot”, reconeixia Calvo. “El nostre centre és l’únic al Matarranya que té menjador. I de les 31 beques que vam rebre a febrer, 11 famílies no les han pogut agarrar perquè no poden pagar els 48 euros de la mitja beca. Parlem de coses tristes”, va afegir el director del centre escolar.

A l’escola pública de Vall-de-roures no es van quedar a dormir, cosa que sí es va fer a Mont-roig i Pena-roja. Yolanda Guarc, representant de l’AMPA de Mont-roig, va dir que “s’han preparat tallers de polseres amb el lema ‘No a la LOMCE’ i unes pancartes. Farem passes de vídeos i esperarem a estar tots per a fer la significació d’un conte que valora que si estem tots junts es poden aconseguir les coses”. Després es va fer una xarrada on es va analitzar la LOMCE, es va sopar i alguns membres de la comunitat es van quedar a dormir. Guarc va remarcar la participació de pares, iaios, tios i alumnes de l’institut, i va afegir que “tots ens hem d’implicar perquè d’un problema educatiu passem a un problema social. I s’ha de dir prou”.

Miriam Pascual, mestra del CRA Tastavins, va recordar que a Pena-roja “hem fet, des de les sis i mitja de la tarde, diversos talleres. Hem tingut fofuchas, escacs, fermalls, polseres, i una breu explicació als pares del contingut de la LOMCE”. A l’escola de Pena-roja també es va fer un sopar, on “hem portat bocates i l’AMPA s’ha fet càrrec de la beguda i les postres”. Després hi va haver famílies que es van quedar a dormir. Per la tarde, alguns alumnes del IES Matarranya del municipi van col·laborar en les activitats organitzades des de l’escola pública de Pena-roja. Al respecte, Pascual va remarcar que “ens ha sorprès la resposta, i és grat que els pares participen en tot i ens sentim molt recolzats per les famílies”.

. Nit a la biblioteca de l’institut

Per la seua part, una trentena de persones entre professors i alumnes es van tancar la nit d’ahir al IES Matarranya en el marc de l’acció conjunta que s’ha fet a nivell nacional en defensa de l’educació pública. Marta Andreu, professora del centre, va explicar que com a l’escola hi havia coses per la tarde, “natres comencem les accions amb un sopar i una assemblea. Farem una projecció i aquí passarem la nit. Mirarem un curt educatiu i anirem a dormir, que a les set toquen diana”. En relació al seguiment de la protesta, la professora de l’IES Matarranya va destacar que “ens vam ajuntar un grup de professors i vam decidir secundar l’acció. Hi ha docents que la secunden, altres que no, i altres que no poden vindre perquè tenen fills i és complicat. Però aquí estem”.

Més informació: | |