Empreses de la fusta s’interessen en retirar els pins danyats pel temporal de neu

comarquesnord.cat . Ràfels . dimarts, 30 d'abril de 2013 .
Etiquetes: ,

Diverses empreses del territori especialitzades en la fusta i la biomassa s’han interessat en retirar els pins caiguts i castigats pel fort temporal que va patir el Matarranya durant la nevada del passat 28 de febrer. De fet, estes empreses han demanat permís a la DGA per a aprofitar esta fusta, encara que els detalls per a la neteja de boscos es resoldran en la pròxima trobada que protagonitzaran el director general de Gestió Forestal, Roque Vicente, amb la Comarca del Matarranya, el 2 de maig. Representants de la Comarca i del Govern d’Aragó estudien fórmules per a actuar en les zones afectades pel temporal i evitar així possibles riscos d’incendis forestals de cara als mesos d’estiu.

Francisco Esteve, president de la Comarca del Matarranya, va recordar que “a principis d’abril vam tindre una primera toma de contacte. Va ser una primera valoració amb els tècnics i a partir d’aquí tindrem una segona reunió on mirarem què es pot fer”. Esteve va recalcar que “el monte està molt malament i hi ha molts arbres caiguts. Natres els vam plasmar el nostre punt de vista. Considerem que hi ha unes prioritats, que serien camins i accessos a àrees forestals i tallafocs que caldria escometre ja”. A la vegada, des de la Comarca van afegir que “hi ha moltes hectàrees de pinar privat danyades, i per això els vam plantejar el mateix que es va fer a Catalunya l’any 2009”.

Des del Consell Comarcal van destacar que “hi ha unes zones més prioritàries que unes altres, i que totes les quadrilles forestals no són suficients” per a actuar als boscos. Des de la Comarca es va parlar de treball públic i també de privat. “Et truquen empreses que tenen interès en netejar el bosc. I cal unir tots els esforços possibles”, públics i privats, perquè “sol en les colles forestals no resoldrem el problema. I cada dia que passa tenim un dia menys de temps”. Esteve també va subratllar la necessitat d’actuar en els montes privats, per la qual cosa també s’han de buscar amb la DGA fórmules que agilitzen estes actuacions i faciliten les tramitacions.

. Un autèntic polvorí

Precisament, des de la Comarca van recordar que “hem d’aprofitar l’interès que mostren les empreses privades per la fusta del monte. No sabem quines condicions ofereixen ni què volen. Però n’hem de traure profit”. Esteve va apuntar que “si poguérem contar amb una partida pressupostària de 1 o 2 milions d’euros, no caldria parlar de tot això” i agraí la resposta de Roque Vicente, que “sempre ens ha atès”. Per un altre costat, la Comarca exigí urgència, ja que la fusta acumulada als montes del Matarranya pot ser un autèntic polvorí de cara a l’estiu.

En relació a la valoració dels danys provocats pel fort temporal de neu i aigua, que des de la Comarca del Matarranya van quantificar en uns 500.000 pins danyats, la direcció general de Gestió Forestal ha fet una estimació de 200.000 arbres castigats. Tots estos corresponen a una superfície de 2.500 hectàrees, de les quals el 80 per cent són finques privades. La trobada del pròxim 2 de maig resoldrà els dubtes de com s’actuarà en les hectàrees més afectades i quina partida pressupostària i recursos econòmics tindrà el territori per a tirar-ho endavant.

Més informació: |