Beseit restaura el portal del carrer Pla i recupera el portal de la Botera

comarquesnord.cat . Beseit . divendres, 3 de maig de 2013 .
Etiquetes:

El programa ‘1 por ciento cultural’ que van firmar a principis de 2012 l’Ajuntament de Beseit i el Ministeri de Foment està començant a veure els resultats. Beseit ha restaurat el portal del carrer Pla i ha recuperat l’històric portal del Barri de la Botera, el que va ser un dels accessos a la vila amurallada del segle XIII. El projecte que s’està duent a terme a Beseit té una inversió de 224.000 euros i amb ella es volen recuperar i condicionar sis portals del que fora la muralla medieval de Beseit, així com també la restauració del pont de pedra que dóna accés al casc històric. Els treballs comporten la recuperació de dos capelles, així com l’eliminació de cablejat superposat i el lluïment d’estos elements arquitectònics amb una il·luminació acorde.

Alberto Moragrega, alcalde de Beseit, va concretar que “hem començat a treballar en el projecte, que ens ha fet estar una mica més parats del previst degut a la paperassa d’un soterrament de cables de la llum, però ja tenim dos portals”. En concret, està finalitzada la restauració del portal del carrer Pla i recuperat l’històric portal de la Botera. L’alcalde de Beseit va recalcar la importància d’este segon portal, del qual “vam recuperar les pedres quan vam fer unes obres a l’ajuntament. Provenien d’un antic portal del recinte amurallat que hi havia a la població primitiva”. D’aquí es va fer una petita investigació de com seria el portal, es va estudiar que estigueren les pedres completes i quan se’ls va donar la notificació la “l’hem reproduït al carrer de la Botera (Villaclosa)”.

L’alcalde de Beseit va afegir que després “s’ha restaurat el del carrer Pla, que era l’antic Camí d’Arnes, i que és un dels més antics. S’ha fet una neteja generalitzada del portal i s’han pogut unir totes les juntes”. A més, i segons el mateix Moragrega, ara “tenim cinc portals més. Ara s’obre el període de fer rases per al soterrament de cables i continuarem amb la restauració del Portal del Pilar, el Portal de Sant Roc i el de Sant Gregori. També hi ha dos capelles on s’ha de fer una restauració interna, tot i que abans tenim el tast de colors per a saber com eren antigament i s’han de pintar i posar la llum”. En relació a la il·luminació dels elements arquitectònics, “s’ha buscat una llum discreta però acorde”.

. El pont de pedra

De cara a l’afectament diari dels veïns, la restauració del pont de pedra de Beseit és el treball que comporta més dificultats. Alberto Moragrega va remarcar que “ho deixarem passat l’estiu. Ara estem fent proves de paviment perquè el pont porta tot el trànsit del poble. Per tant, ha de quedar bé, acorde al patrimoni, però els materials han de ser resistents”. Moragrega va reconèixer que quan es restaure el pont “s’habilitarà un pas alternatiu senyalitzat perquè no hi haja cap problema, encara que Beseit és un poble que té complicacions d’accessos, zones estretes i no és fàcil la mobilitat per la població quan tallem una artèria principal”. Previsions de finals d’obra, el consistori de Beseit es mou per inicis del 2014.

Més informació: