La DGA farà una inversió inicial de 150.000 euros per a la retirada dels pins afectats pel temporal

comarquesnord.cat . Fórnols . divendres, 3 de maig de 2013 .
Etiquetes: , ,

El Govern d’Aragó farà una primera inversió xifrada en 150.000 euros per a la retirada dels pins i arbres castigats pel fort temporal d’aigua i neu que va patir el Matarranya entre el 28 de febrer i el 1 de març. Així ho va assegurar el director general de Gestió Forestal de la DGA, Roque Vicente, que el passat dijous 2 de maig es va reunir amb el president de la Comarca del Matarranya, Paco Esteve, i la presidenta de la Comarca del Baix Aragó, Ana Belén Andreu, per a estudiar la fulla de ruta davant els problemes que va provocar la nevada i la lluita en la prevenció forestal.

Roque Vicente va recordar que esta visita s’ha centrat “en conèixer quina és la situació en estos moments de les conseqüències de les nevades. Les Comarques han mostrat les seues inquietuds i natres les possibilitats que, des del propi departament, podem impulsar. Per això, hem anat traçant una fulla de ruta per a veure com podem reduir el risc que suposa tindre 200.000 arbres caiguts al terra”. Vicente va remarcar que dins la fulla de ruta, “tenim quatre línies d’actuació diferents” per a retirar els arbres i netejar la zona afectada pel temporal.

Al respecte, el director general de Gestió Forestal va explicar que “la primera d’elles fa menció a l’accessibilitat. És a dir, recuperar el trànsit de les pistes forestals. Es va fer en extinció d’incendis a les pistes forestals, i ara treballarem en pistes secundàries i també en algunes pistes estratègiques, on valorarem faixes auxiliars per a gestionar millor l’extinció d’incendis”. La segona línia d’actuació parla dels tallafocs. “El nostre operatiu netejarà arbres caiguts i elaborarem un projecte d’inversió en zones de major pendent”. De fet, es parla d’una primera inversió de 150.000 euros.

. Actuar en el monte privat

En relació a la tercera i quarta línia d’actuació, “parlem de la intervenció a montes. Per un costat, volem identificar les zones danyades”. A més, Vicente va recalcar que també “hem de destacar la importància que tenen les Comarques en tot això, perquè de les 2.500 hectàrees hi ha molt de monte particular. I a través de les Comarques articularem les autoritzacions i el vist-i-plau dels propietaris” perquè sigui tot més àgil. Vicente va afegir que “l’objectiu és treballar ràpid. Hi ha treballs que estan fets, i altres que els anirem reconduint”

El director de Gestió Forestal va reconèixer que “havíem vist fotos” dels danys, “però és millor eixir del territori i veure la realitat. Sobretot, crida l’atenció de forma important la zona de Fórnols i La Portellada”, on hi ha “masses forestals seriosament afectades. Les estimacions destaquen que hi ha zones on tenim més de 200 pins caiguts per hectàrea, i això són situacions que visualment són molt espectaculars i a les que caldria buscar una solució”. Roque Vicente va sentenciar que “les comarques han estat molt atentes. Ara, el risc d’incendis és molt baix, però en uns mesos el risc d’incendis serà molt més gran”.

. Agraïts per la resposta

Pel seu costat, Esteve va destacar que “cal agrair el gran interès que han mostrat des de Gestió Forestal en esta problemàtica. Tot això costa. S’ha de valorar la situació i el mal que s’ha fet, i el més important és que hem donat un pas molt important i que s’han marcat unes etapes i a partir d’ara cal posar-nos a treballar. Quan més prompte, millor. Esteve va remarcar que “des del Matarranya i el Baix Aragó sempre hem expressat la nostra predisposició. Hem posat els nostres mitjans i els nostres recursos, i a partir d’ara podem facilitar molt les coses”.

El president de la Comarca del Matarranya va concretar que “hi ha empreses privades que s’han interessat i parlarem amb elles per a saber exactament què pensen i opinen i les condicions que s’han de prendre amb les empreses i els particulars”. Esteve no va amagar que la sorpresa de que cap conseller i subdelegat vingués al Matarranya després del temporal. “Quan això passa, estes Comarques ens hem de sentir oblidades”, va dir Esteve. Ara s’han donat els primers passos per a retirar tots els pins danyats, i hi haurà una primera inversió de 150.000 euros per a resoldre estos problemes.

Més informació: | |