Els cinctorrans visiten Sant Cristòfol de Saranya

comarquesnord.cat . Cinctorres . dissabte, 4 de maig de 2013 .
Etiquetes: ,

El Santuari de Sant Cristòfol de Saranyana era visitat pels cinctorrans este cap de setmana. Cap a les 12 del matí, els exteriors de l’edifici mostraven este aspecte: centenars de veïns de Cinctorres que compilen amb la rogativa més multitudinària de les que se celebren al municipi. Un dia fantàstic, amb sol i calor, convidava a gaudir de les impressionants vistes que ofereix este enclavament únic. Des de Sant Cristòfol de Saranyana s’albiren altres municipis dels Ports, com Cinctorres o també Castellfort. Les precipitacions de les últimes jornades han afavorit camps i muntanyes, oferint un verd intens i moltes zones d’aigua que normalment estan seques.

La missa és el primer acte que es porta a terme quan la rogativa s’instal·la ací. L’ermitori acull els fidels en una celebració religiosa molt estimada sobretot pels més grans del poble. En acabar la cerimònia, eixien de l’ermitori els representats municipals amb les atxes a la mà, donant pas a una peculiar peanya portada exclusivament per dones. Després del Sant, torn per a la bandera i també per a les autoritats religioses. La comitiva empren un camí que voreja el temple i se situa front a l’alberg. És en eixe moment quan es procedeix a la benedicció dels quatre punts cardinals. L’origen de la peregrinació a Sant Cristòfol de Saranyana se situa en l’any 1636. Després d’un temps en el qual la sequera es va convertir en fam i a la fam li va acompanyar la pesta, el poble de Cinctorres ja no sabia a qui acudir. El municipi va comprometre’s aleshores amb esta rogativa per demanar al cel el final d’aquella complicada situació. Des d’eixe moment, encara que mantenint les distàncies, els rituals han continuat portant-se a terme.

Després de la benedicció dels termes, es tornava en processó fins la porta de l’ermitori per tal de procedir a la benedicció de les primes. A continuació, trindria lloc el repartiment d’estes pastes típiques. Els representants municipals són els encarregats de repartir la prima i, de forma ordenada, tots els assistents passarien a buscar la seua. Enguany, més de 750 han sigut les primes elaborades per l’Ajuntament amb la col·laboració de més de 30 veïnes del poble. El consistori és qui porta la veu cantant en esta celebració, fent-se càrrec de gran part de l’organització.

Dia especial per als cinctorrans i també per aquells veïns d’altres indrets que també s’han animat a fer el recorregut fins Sant Cristòfol. Des de la Todolella, municipi al qual pertany l’ermitori de Sant Cristòfol, també hi havia representació en esta especial jornada.

Després del repartiment de la prima, la festa continua amb el dinar. Tots els voltants de l’ermitori estan ben plens d’alegria. Els amics i les famílies troben en esta data un bon moment per reunir-se. L’alta participació en la rogativa fins Sant Cristòfol és un clar reflex de l’especial devoció dels cinctorrans envers el Sant.

. Fotogaleria . Cinctorres va a Sant Cristòfol de Saranyana

Més informació: |