Iniciativa Cultural de la Franja considera la nova Llei de Llengües “inconstitucional” i “insult al sentit comú”

comarquesnord.cat . Fraga . divendres 10 de maig de 2013 .
Etiquetes: ,

Les reaccions a l’aprovació de la nova Llei de Llengües d’Aragó, que fa desaparèixer el català com a parla de la Franja i que imposa les Lenguas Aragonesas Propias del Área Oriental no s’han fet esperar. Les associacions culturals aragoneses coordinades en la Iniciativa Cultural de la Franja, integrada per l’Associació Cultural del Matarranya, el Centre d’Estudis Ribagorçans i l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, s’ha mostrat en “total desacord” a la nova Llei de Llengües. A través d’un comunicat, ha denunciat que la Llei de Llengües és “inconstitucional” i un “insult al sentit comú”.

Si analitzem el contingut del comunitat, la Institució Cultural de la Franja (ICF), en ell denuncia “la inconstitucionalitat” de la Llei de Llengües, en “no respectar l’article 3er, apartats 2 i 3 de la Constitució Espanyola”, i que incompleix “la Carta Europea de les Llengües Regionals Minoritàries”, ratificada pel govern espanyol. La institució va més enllà, i recorda que la Llei de Llengües “no respecta cap de les opinions dels experts en lingüística i filologia, i fa cas omís de tots els informes que han emès els corresponents acadèmics i universitats”.

La ICF va recordar també que la Llei de Llengües “és un insult al sentit comú” sobretot quan afirma que “l’objectiu d’esta llei és reconèixer la pluralitat lingüística d’Aragó i garantir als aragonesos l’ús de les llengües i les seues modalitats lingüístiques pròpies”. O quan afirma que “és objecte d’esta llei propiciar la conversació, recuperació, promoció, ensenyament i difusió de les llengües i modalitats lingüístiques d’Aragó”, en ser el cas que tot queda a l’atzar d’una suposada bona voluntat de les institucions. En el comunitat, la Institució Cultural de la Franja parla també de “genocidi lingüístic”.

. Supressió de les ferramentes de promoció de la llengua

L’Associació Cultural del Matarranya, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca i el Centre d’Estudis Ribagorçans van recordar la poca sensibilitat que ha tingut l’actual DGA amb els parlars de la Franja, recordant que ha cancel·lat totes les subvencions, ha anul·lat el projecte ‘Jesús Moncada’ de les escoles i també les subscripcions institucionals de la publicació ‘Temps de Franja’, única en català a la Franja. Recorden també la fusió dels premis Arnal Cavero (aragonès) i Guillem Nicolau (català), cosa que “ha suposat un estrepitós fracàs en la recent convocatòria”.

Més informació: |