El guifi.net de Vilafranca serveix d’exemple per als Estats Units

comarquesnord.cat . Vilafranca . diumenge, 12 de maig de 2013 .

La implantació del sistema de connexió a internet a través de Guifi.net a Vilafranca ha servit com a exemple per a un grup que, als Estats Units, que està intentant posar en marxa una xarxa d’accés lliure al país. Pablo Boronat, professor de l’UJI, ha visitat Vilafranca acompanyat pels responsables nord-americans del projecte.

En la seva visita, Pablo Boronat, ha assenyalat que “ells han partit del moviment germà del 15 M que va ocupar Wall Street. A partir d’aquest moviment es van interessar per les xarxes obertes com a alternativa a les corporacions existents i als serveis que tracten d’imposar des les administracions que per desgràcia són tancats”. Boronat ha relatat que “han visitat Catalunya i han demanat visitar Castelló. I estan captant idees, veure com es finança la xarxa, veure qui participa, veure els usos que té, veure com ens organitzem. Estem mostrant la xarxa i organitzant tallers amb empreses que estan potenciant el seu negoci amb aquests serveis fonamentats en la xarxa lliure”.

. L’exemple de Vilafranca

Vilafranca ha estat un dels municipis pioners a l’interior castellonenc en la posada en marxa de la xarxa lliure Guifi.net. Segons Pablo Boronat “Vilafranca és el poble de Castelló que més nodes té, només superat per la capital. Ha estat gràcies a l’esforç que ha realitzat l’Ajuntament. Es va informar, notificar a la CMT la iniciativa i va ser un ajuntament que tenia ganes de donar servei a la gent. La resposta de la gent ha aprofitat aquests serveis públics amb tota la lògica, és clar “. El professor de la Universitat Jaume I ha destacat el paper del consistori en la implantació de Guifi.net. “Hem vingut a visitar Vilafranca perquè és un ajuntament on els regidors que s’han dedicat a aquest tema han tingut una posició més oberta cap a la xarxa i el servei. Com que hi ha una densitat de nodes com a exemple hem triat Vilafranca”.

Per Boronat ha futur amb les xarxes lliures. “En un futur per a molts anys Guifi.net s’ha de quedar. És una xarxa que és de tots. No està controlada per ningú. És una nova forma d’organitzar els ciutadans, de donar-nos serveis entre nosaltres, de col·laborar amb empreses i administracions. És una de ciutadans que ha arrossegat administracions i empreses, quan el normal és al revés. Que siguen els polítics els que prenguen decisions o que siguen les empreses les que ens venen serveis. És un altre tipus d’organització”, ha remarcat. Boronat ha insistit que “hi ha millores a realitzar. Muntem la xarxa amb pocs recursos, però volem fer-la evolucionar i que millore el seu funcionament”.

. Noves aplicacions

Segons Pablo Boronat “als Ports el gran repte és connectar per fibra òptica, en la modalitat de xarxa lliure, connectar tots els pobles de la zona perquè puguen tenir serveis compartits entre la gent. Per exemple un servei podria ser la teleassistència per a gent major, per tenir companyia, per poder contactar… Hi ha molts serveis per desenvolupar. Espero que es reactive l’economia local, perquè es creen noves necessitats… Pot haver-hi serveis com la domòtica. I això empreses locals ho poden posar en marxa”.