LOS LUNES AL SOL: “Anàvem a ser reines”

Amparo Panadero . 14 de maig de 2013 .
Etiquetes: , ,

Algun dia ens van fer creure que érem princeses i que anàvem a ser reines, però la vida, i el patriarcat dominant, ens ha anat arraconat en espais silenciosos, invisibles.

Rosa Regás, en la presentació de la seva última novel·la, ‘Música de cambra’, història d’una repressió, ens adverteix que seguim sofrint una societat masclista. Un masclisme que no distingeix de colors polítics i que avui s’expandeix perillosament de la mà d’un Govern que està destruint allò que tant va costar construir i que ens va permetre conquistar drets, llibertats i igualtat.

‘Anàvem a ser reines’ és el títol d’un dels llibres de la periodista, escriptora i feminista Nuria Varela. Després de visitar recentment un centre de recuperació de dones maltractades a Madrid, Varela escrivia que hi ha llocs on la vida no té sucre i ministres que es preocupen d’enriquir-se mentre retallen; de buscar el seu futur mentre ens roben el present i de “netejar ideològicament”, de les lleis, de l’educació, dels pressupostos… tot allò que soni a justícia social, retallant en prevenció de la violència, en recursos per a les víctimes; eliminant Educació per a la Ciutadania, subvencionant col·legis que segreguen a l’alumnat per sexes; obligant a les dones a jugar-se la vida per avortar.I així està passant.

Perquè les dones són les primeres víctimes d’aquesta i de totes les crisis. Perquè tots els dies tenen nom de dona. Dolors Carrasquilla, porta més de dos mesos encadenada davant el Palau de la Generalitat per reclamar el que pertany, els seus drets; Innocència Lucha, mare de tres fills, ha mort, no ha superat les cremades patides després de calar-se foc en una sucursal bancària d’Almassora a la que va acudir a demanar ajuda enmig de la seva desesperació. Una dona sola, lluitant al límit entre embargaments i desnonament.

I hi ha moltes altres, més dones que les retallades en dependència ha deixat tirades a casa, sense treball, sense prestacions. I les dones que segueixen sent assassinades, torturades, invisibilitzades per la violència masclista. Dones que arrossegues cadenes silencioses, que sofreixen greus i definitives seqüeles.

Les dones són les que més estan sofrint l’atur i els retalls de prestacions, subsidis. En tot el mapa d’aquest país mediterrani, a la comarca dels Ports, a Morella.

Més dones relegades en aquesta dura realitat que no sembla afectar a un Govern irresponsable, insensible.

Més informació: | |