La Freixneda tindrà 55.000 € del Fons d’Inversions de Teruel per al carrer Rey Alfonso

comarquesnord.cat . La Freixneda . dijous, 16 de maig de 2013 .

El passat dijous 25 d’abril, la casa consistorial de La Freixneda va acollir ple municipal ordinari. En l’ordre del dia, el consistori va tractar diversos punts, entre ells l’aprovació del reglament del ‘Descenso a Saco’, que enguany celebra 20 anys i vol ser una edició especial, l’aportació de 55.000 euros del Fons d’Inversions de Teruel que es destinarà a la millora del carrer Rey Alfonso o l’actualització de les ordenances municipals, algunes d’elles molt desfasades i que encara estaven fixades en pessetes.

El fins llavors alcalde de la vila, Javier Adell (PSOE), va parlar de la rehabilitació del carrer Rey Alfonso. “Tindrem 55.000 euros per a canviar el paviment, canalitzacions i desaigües, perquè tot quede el millor sanejat possible”. D’esta forma, La Freixneda, on l’alcaldia ha passat ara a José Ramón Gimeno (PAR), continuarà este procés de millora dels seus carrers, després que l’any passat s’actués en San José i Fantasma, uns carrers que s’han rehabilitat i que també tenien problemes de filtracions.

Des del grup popular, per la seua part, van lamentar que estos diners no es destinaren al gran problema que té ara La Freixneda: la crisi. El regidor José Luis del Valle-Iturriaga va recordar que “el FIT és un pla específic que pretén fixació de la població. I creiem que s’ha d’aplicar amb esta finalitat. És a dir, fer una obra que permeta generar llocs de treball, consolidar els que hi ha, ajudar a la gent i tindre en compte a la població”. Per contra, Del Valle va recordar que el projecte presentat “és formigó”.

. Un pacte pel treball

Precisament, en este ple municipal es va presentar un ‘Pacte pel treball’, una moció que “vol recollir tota la sensibilitat que des del Partit Popular volem aportar a l’ajuntament de La Freixneda”, va dir Del Valle-Iturriaga. “Creiem que l’organització política actual ha de pensar en les persones, en els seus problemes i les seues necessitats, i cal deixar de banda les discussions i els interessos polítics. És la vegada que portem la moció. En la primera es va rebutjar el debat, i en esta segona l’aprovació”.

Al ple celebrat el 25 d’abril també va eixir el ‘fracking’, i el PP va fer una esmena a la totalitat. Del Valle-Iturriaga va criticar que “el fracking és l’activitat de moda de l’esquerra més radical per a desgastar el Govern. I s’està utilitzant amb informació esbiaixada i no sempre encertada amb el catastrofisme que el fracking suposarà el final de la nostra era”. El regidor popular va concretar que “vam presentar una esmena a la totalitat de no rebutjar el fracking perquè si, sinó de responsabilitzar-nos de que els ajuntaments han de tindre capacitat de decidir”.

De fet, i segons Del Valle-Iturriaga, “els ajuntaments han de ser sobirans per a decidir sobre els seus territoris. Des de La Freixneda no som qui per a dir-li a Cantavella de si ha o no ha de permetre el fracking en el seu territori, sinó que ha de ser Cantavella qui ha de decidir per sí mateixa, de la mateixa manera que hem de ser natres els que hem de decidir per natres mateixos si en un moment determinat (que no és el cas) és donés el cas”.

. El debat de les ordenances

L’últim ple municipal també va contemplar l’actualització de les ordenances. Adell va explicar que “això consistia en actualitzar les ordenances que tenim, però posant els preus que s’estan cobrant en estos moments”. De fet, hi havia ordenances que estaven completament obsoletes, i n’hi havia que inclús estaven en pessetes”. A més, hi haurà dos ordenances que s’han creat perquè no existien, però que ja s’estaven cobrant, com són les visites guiades i les taxes de l’escola infantil.

L’aprovació de les ordenances municipals va tirar endavant, però el Partit Popular va votar en contra. Del Valle-Iturriaga va defensar que “preteníem que es tingués en compte l’establiment d’uns preus socials per a poder tindre en consideració la gent que té necessitats econòmiques”, sigui per “la situació conjuntural, perquè estan en atur o per família nombrosa”. El PP “preteníem que es considerés este condicionant social”. Segons Del Valle-Iturriaga, això “es va rebutjar per part del PSOE i del PAR i es van aprovar unes ordenances que, des del nostre punt de vista, són antisocials”.

Per la seua part, des del PAR van manifestar que “no entenem com el Partit Popular ha pogut votar en contra de les ordenances municipals”, que no és altra cosa que “votar a favor de regularitzar una situació que no complia amb la legalitat”. El PAR va recordar que algunes ordenances estaven en pessetes, i estes no s’havien actualitzat durant els últims mandats del govern popular.