Alumnes del CEIP Vicente Ferrer i del CRA Matarranya participen al primer Cantània d’Aragó

comarquesnord.cat . Saragossa . dilluns, 20 de maig de 2013 .
Etiquetes: , , ,

El passat dissabte 11 de maig, la sala Mozart de l’Auditori de Saragossa va albergar la primera edició del Cantània a Aragó, un projecte musical que fa uns anys que es viu a Catalunya i que enguany s’ha importat a la nostra comunitat. En este primer Cantània a Aragó, organitzat pel Departament d’Educació de la DGA, han participat 1.283 xiquets de 4at a 6è de Primària, vinguts de 24 centres diferents. Els alumnes van interpretar ‘Ha passat un àngel’ de Mariona Vila i Guillem Clua en dos passes que pràcticament es van omplir i d’una durada d’una hora, aproximadament, cadascun.

Precisament, uns 60 xiquets del Matarranya han participat en este primer Cantània de l’Aragó. En concret, han segut els alumnes de 6è de Primària del CEIP Vicente Ferrer Ramos de Vall-de-roures i de les escoles públiques de Calaceit, Massalió i la Vall del Tormo, totes elles integrades en el CRA Matarranya. La musicòloga Margarita Celma ha estat coordinadora d’este projecte, i va reconèixer que “va ser una experiència molt bonica. És un programa del Departament d’Educació de la DGA, i és el primer any que s’ha implantat a Aragó. Abans, natres anàvem a fer-lo a Barcelona amb els alumnes”.

. Un viatge pels paisatges del món

En total, més de 1.200 alumnes van interpretar este ‘Ha passat un àngel’. Segons Celma, el Cantània “requereix molta organització. Hi ha centres de tot Aragó. I vam fer tres sessions de formació amb els professors”. Sobre l’escenari hi havia 600 xiquets per cada passe, als que cal sumar l’orquestra i els actors principals. “És un goig. Cada xiquet tenia el seu lloc ubicat. Tenim quatre veus, distribuïdes per l’escenari”. La cantata està dividida en 17 temes i en ella els protagonistes, un àngel i una xiqueta, han de buscar el Regne del Silenci. Per a trobar-lo recorreran molts racons del món.

Margarita Celma va concretar que l’experiència “va ser un èxit i va ser molt bonic. Els xiquets van estar molt concentrats. L’obra té les seues dificultats i requeria estar molt atent. I el públic va ser molt respectuós”. De fet, va entrar molt de públic a la Mozart de Saragossa, amb un segon passe que quasi no cabia ningú. Este és el primer any que el projecte ‘Cantània’ es fa a l’Aragó, i els participants esperen que continue, perquè és un programa que ajuda als xiquets a familiaritzar-se amb la música, perfeccionant la seua expressió artística i fer el salt a escenaris i sales d’una acústica espectacular.

. Expressió coral, corporal i escènica

Des del Govern d’Aragó, la consellera d’Educació Dolors Serrat va dir que el programa ‘Cantània’ “combina educació i cultura. El projecte pretén arrimar la cultura i les arts a l’escola, concretament la interpretació musical per a afavorir l’expressió coral, corporal i escènica”. Al llarg del curs els alumnes han preparat una cantata inèdita que el passat 11 de maig van interpretar acompanyats d’una orquestra professional i uns actors. Serrat va sentenciar que “els alumnes preparen el repertori dins de l’assignatura de música, durant l’horari lectiu, i en esta formació participen tots els alumnes de la classe”.

Més informació: | | |