Jordi Bellmunt: “El Matarranya ha estat la gran desconeguda d’Europa”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dijous, 23 de maig de 2013 .
Etiquetes:

La seu de la Comarca del Matarranya va aplegar els passats 7 i 8 de maig l’acte final del projecte Modeland, una iniciativa transmediterrània centrada en el ‘Paisatge com senya d’identitat’ que ha comptat amb la participació d’àrees rurals de França, Itàlia, Grècia i Xipre. El Matarranya ha liderat un projecte que posa en valor el patrimoni paisatgístic, en el marc del Programa Europeu MED Interreg IV, que s’ha desenvolupat des de juny de 2010 fins a maig de 2013. La clausura del projecte va comptar amb la presència de col·laboradors vinguts de Pays de Forcalquier (França), la província de Terni (Itàlia) i la regió de Thessaly (Grècia), que van descobrir ‘in situ’ el paisatge fluvial, de muntanya i agrari del Matarranya, així com els seus nuclis de població.

Jordi Bellmunt, docent de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) i coordinadora del projecte ‘Modelant’, va reconèixer que “ha estat un treball molt important. Comarca del Matarranya ha liderat i d’alguna manera ha unit cinc països de la Mediterrània. Estos cinc països tenen unes constants molt similars. El fet de ser països que estan al voltant del Mediterrani explica que tenim uns territoris molt similars i amb preocupacions comuns”. Bellmunt va recordar que “és cert que cada territori té petites diferències, però en estes diferències ens uneix tota la resta. Tenim uns paisatges en una regió del món molt beneficiada. Tenim una climatologia molt semblant, unes dificultats molt similars, una afluència turística pareguda”.

El coordinador del projecte ‘Modeland’ va recalcar que “el Matarranya ha estat la gran desconeguda d’Europa i s’està emportant unes grans sorpreses. Aquí sabem de les grans capacitats que té esta comarca i la seua gent, que són una part fonamental del territori”. Jordi Bellmunt va explicar que el Matarranya “té un paisatge privilegiat, que té una forma d’organitzar-se diferent, que té tot un seguit d’avantatges perquè pugui tirar cap avant”. Bellmunt va subratllar iniciatives com el ‘Banc de Terres’, les ‘Agendes 21’, tot un seguit d’accions que econòmicament no són potents però sí que són molt eficaces. I això s’ha vist plasmat en regions com el Matarranya.

Més informació: