Besalduch: “On hi ha aigua hi ha vida, és un tema que hem de defensar i protegir”

comarquesnord.cat . València . divendres, 24 de maig de 2013 . 1 comentari
Etiquetes: , , , ,

La portaveu socialista d’Energia en Les Corts, Ana Besalduch, ha defensat la Proposició No de Llei presentada pel grup parlamentari socialista en la qual demanen que es prohibisca la tècnica del fracking a la Comunitat Valenciana, sobretot “per les seues conseqüències i el seu negatiu impacte socioeconòmic i mediambiental, en tota la Comunitat Valenciana però sobretot en les zones afectades, que són Els Ports, el Maestrat i La Safor”. De la mateixa manera, ha incidit que “on hi ha aigua hi ha vida, això és així des del principi dels temps, per això és un tema que cal defensar i protegir”, al mateix temps que ha incidit que esta tècnica “utilitza quantitats indecents d’aigua i, el que és més greu, la posa en perill”.

Així, després de dirigir-se als alcaldes i regidors socialistes de les zones afectades pels permisos d’investigació on ha d’utilitzar-se la fractura hidràulica i als representants de les plataformes contra el fracking presents hui en el plenari de les Corts, “perquè els preocupa de veritat les conseqüències d’esta perversa tècnica d’extracció d’hidrocarburs no convencional”, ha destacat que en la zona nord de Castelló “la contaminació dels aqüífers és insalvable, i així ho apunten els geòlegs i hidrogeòlegs que han estudiat en profunditat l’aqüífer del Maestrat”, mentre ha subratllat que “em costa entendre com la Generalitat podrà autoritzar esta tècnica quan hi ha hagut modificacions puntuals dels Plans d’Ordenació Urbana en el Maestrat, i concretament a Benicarló, que no s’han aprovat per falta de recursos hídrics”. Besalduch ha remarcat que “alguns dels compostos químics que es barregen amb la terra i l’aigua per a realitzar la fractura són perjudicials per a la salut, per molt que diguen algunes empreses o informes que hi ha varis que s’utilitzen en la indústria alimentària, perquè és evident que hi ha uns altres que no”, al mateix temps que ha destacat que per a protegir els pous s’utilitza una triple protecció d’acer i formigó “similar a la d’un reactor nuclear”.

Besalduch ha posat l’accent que “el que no hem de fer és deixar que ens prenguen el pèl, que ja ens ho han pres bastant” i ha recordat que el principal problema dels valencians és l’atur al mateix temps que ha destacat que amb les autoritzacions per a la posada en marxa d’esta tècnica “es posaran en perill milers de llocs de treball en la nostra Comunitat, i sobretot en les zones afectades”. La diputada socialista ha tornat a remarcar que els ciutadans de les zones de l’interior de la Comunitat Valenciana “han fet un gran esforç per a sobreviure, malgrat els 18 últims anys de govern del PP, per a preservar el territori, per a diversificar la seua economia a partir de les activitats de sempre, com són la ramaderia i l’agricultura, al mateix temps que han sabut explotar el turisme rural” i ha incidit que “per a tot açò necessitem aigua del subsòl”.

Així, ha aportat xifres de les comarques dels Ports i l’Alt i Baix Maestrat, on 4.000 famílies es dediquen a activitats ramaderes i agrícoles, el que suposa quasi 12.000 persones “que veuen perillar la seua subsistència perquè necessiten aigua de qualitat”. De fet, ha assenyalat que en una de les zones d’investigació “una de les principals activitats econòmiques és l’aigua embotellada, declarada d’utilitat pública per les seues propietats miner-medicinals des de 1928”, al mateix temps que s’ha preguntat “què passarà en estos municipis quan l’aigua estiga enverinada i ningú la compre”. De la mateixa manera, s’ha referit al turisme, tant de costa com d’interior, que representa quasi 17.000 llocs de treball directes en la província de Castelló, “un turisme rural que en els últims 10 anys ha quasi triplicat la demanda i ha augmentat cada any el nombre de llocs de treball malgrat la crisi”, mentre ha destacat llocs com Peñíscola o Gandía. Així, Besalduch ha mostrat fotos de l’interior i la costa de Castelló i ha incidit que “este és el nostre tresor” i ha preguntat què passarà quan amb la tècnica del fracking es convertisca “en misèria, atur i destrucció”.

La diputada del PSPV-PSOE ha apuntat que “quanta més informació tenim sobre el fracking, més necessari és defensar la postura en contra” i ha apuntat que “hem d’aprendre d’aquelles comunitats autònomes on els partits polítics han sabut unir-se en contra del fracking. Per això, ha remarcat que “hui ací hi ha dues opcions, o estar a favor dels valencians o defensar els interessos de les petrolieres i algunes empreses que vindran a fer l’agost a canvi de portar-nos misèria”.

. “Els alcaldes del PP utilitzen els nostres arguments per a oposar-se al fracking”

D’altra banda, i després de l’oposició del PP de votar en contra d’esta PNL, Besalduch els ha recordat que en els municipis on els populars governen “han dit que no, i els seus alcaldes han utilitzat els mateixos arguments que nosaltres hem exposat ací”. Així, ha recordat que en municipis com Benicarló, Peñíscola, Benassal, La Jana, Ares del Maestrat, Castell de Cabres, Camno Real, la Salzadella o Torreblanca s’han oposat a esta tècnica, com també ho han fet en l’Ajuntament de València, on es va aprovar per unanimitat. De la mateixa manera, ha recriminat als diputats del PP en Les Corts que “s’han posicionat contra els ajuntaments, les confraries de pescadors, les associacions de llauradors i ramaders, els consells agraris municipals, les associacions d’hostaleria i turisme, i fins a la Junta Rectora del Parc Natural de Penyagolosa, en la qual està representada la Generalitat” així com “contra la societat civil, que s’ha unit en una plataforma per a dir no al fracking”.

Davant esta situació, Besalduch ha incidit que el PP “s’ha convertit en un problema per als valencians, prenent decisions d’esquena a la ciutadania, que lluita cada dia per mantenir viu el seu territori, perquè el puguen gaudir els valencians”, al mateix temps que els ha recordat que “vostès tenen tants problemes de corrupció, imputats i acusats que perden el temps a tapar les seues vergonyes, per la qual cosa no els queda temps per a escoltar als valencians i resoldre els seus problemes”. Finalment, ha remarcat que “pensava sincerament que hui en este hemicicle es podia governar amb seny, però m’han demostrat que seguixen prenent decisions que la ciutadania rebutja, el que només podran fer fins a 2015, moment en què pararem este despropòsit”.

Més informació: | | | |

1 comentari

  1. Per què a València s’oposen i en canvi als llos allunyats si que són partidaris? Tenen una doble moral i per ahí anem malament.