Morella i els Ports diuen no al fracking

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 25 de maig de 2013 .
Etiquetes:

Uns 200 veïns i veïnes de la comarca dels Ports han dit no a l’extracció d’hidrocarburs mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica (fracking, en anglès), en una concentració a Morella. Des que es va conèixer la petició de permisos d’estudi realitzats per l’empresa Montero Energy a la Generalitat Valenciana, molts municipis, com el de Morella que va ser el primer a presentar al·legacions, i organitzacions, han alçat la veu contra aquest mètode. Així, la protesta d’avui ha estat secundada per diferents diputats provincials, alcaldes i regidors de la comarca, entitats i veïns a títol individual, que consideren que el fracking suposa un seriós risc per al medi ambient i l’activitat econòmica que es genera a la comarca dels Ports.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha afirmat que “Morella i la comarca dels Ports han tornat a demostrar que no volen el fracking, per les conseqüències mediambientals i paisatgístiques que comporta”. A més, assenyala que “la gent d’ací som els que volem el territori i, per això, no volem fracking”. També indica que “el fracking va en la direcció contrària a la feina que s’està realitzant des dels municipis per potenciar els sectors econòmics, com és la potenciació de la indústria agroalimentària o el turisme, i aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs posaria en perill la ramaderia i agricultora o els nostres paisatges “. Per això, recorda que des del municipi ja s’havia alçat la veu contra aquesta tècnica i òrgans i entitats com el Consell Agrari, el del Medi Ambient o l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca, ja s’havien posicionat en contra.

El primer edil morellà també subratllava “la importància de conscienciar i mobilitzar els ciutadans per plantar cara a la Generalitat Valenciana ia les seues intencions de permetre el fracking en aquest territori”. Ripollés explicava que “estem a favor de la creació d’ocupació i de polítiques que contribueixin a impulsar l’economia, però no a costa de danyar nostres aqüífers i els nostres recursos mediambientals”. I indica que “aquestes haurien de venir d’un model de creixement econòmic basat en el territori i les energies renovables, conservant i potenciant els nostres recursos i atractius”. Finalment, l’alcalde concloïa que “el PP defensa els interessos de les grans empreses de fora, que posen en risc la nostra veritable riquesa, que és l’aigua, el paisatge, la fauna …”. Al finalitzar la manifestació s’ha llegit i signat un acord contra el fracking.

Cal recordar que el fracking és el sistema de prospecció que es basa en perforar fins a cinc quilòmetres sota el subsòl i injectar aigua a pressió amb altres components com terra i fins sis-cents productes químics contaminants i, que poden ser perjudicials per a la salut. Aquesta tècnica està prohibida en alguns països com França, però en el nostre país, el Govern i les Corts Valencianes han rebutjat la prohibició i s’han posicionat a favor d’aquesta tècnica, tot i que molts alcaldes de tots els signes polítics, s’han oposat a ella.

. Vídeo . 200 veïns criden contra el fracking a Morella

Més informació: