Víctor Amela: “Els últims càtars van estar subjectes a totes les passions humanes”

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dissabte, 25 de maig de 2013 .
Etiquetes: , , ,

El passat 25 de maig, la Llibreria Serret de Vall-de-roures va tindre una presentació de luxe. El reconegut periodista Víctor Amela va estar pel Matarranya, on va presentar la seua primera novel·la, ‘El càtar imperfecte’ (Edicions B). En esta obra, Amela ens porta al Maestrat de fa set segles amb el catarisme com teló de fons. Una apassionant història que ens arrima la figura de Belibasta, l’últim perfecte càtar, i la seua fugida d’Occitània per no caure en mans de la Inquisició. Un viatge al passat que fa rebrotar de les flames el rerefons d’esta heretgia cristiana.

‘El càtar imperfecte’ va per la seua cinquena edició i ha tingut un èxit que no s’esperava l’autor. Víctor Amela va explicar que “la història ha entrat amb força perquè està plena de passions, de contradiccions universals i molt humanes, de misèries i grandeses”. I tot i que la trama “va passar fa set segles, que és un munt de temps, encara avui la podem reconèixer, interpretar i viure perquè és una història important”. L’autor, descendent de la comarca dels Ports, es va inspirar en la història d’esta terra i d’un passatge que “mai havia estat explicat. I és que aquí van estar vivint els últims heretges càtars”.

Fugint de la mà de ferro de la Inquisició, els càtars van acabar al Maestrat, on trobaren acollida. Víctor Amela va defensar que “era molt injust i molt erroni no explicar esta història”, encara que “vaig entendre que no s’havia explicat perquè la informació havia estat molt reclosa i molt amagada als Arxius del Vaticà”. El reconegut periodista ha recuperat este passatge de la història. “He agafat l’argument de la vida dels últims càtars a Morella i pobles de la contrada. Una història autèntica”. I és que tot i tractar-se d’una novel·la, “tot el que dic va passar realment”.

. La figura de Belibasta

Belibasta està considerat l’últim perfecte càtar, l’últim líder espiritual d’esta heretgia del cristianisme i amenaça per al catolicisme romà. Amela va recordar que “se’ls deia ‘perfectes’ perquè eren persones modèliques, sòbries, exemples per als creients”. Els perfectes càtars tenien “unes normes molt estrictes. No podien menjar carn. Havien de fer dejuns molt estrictes. Eren austers. No tenien pràcticament bens materials. No podien robar ni matar. I no podien tindre dona”. Llegint les confessions dels càtars a les actes de la Inquisició, però, trobem que “són subjectes a totes les passions humanes”.

Víctor Amela és periodista i crític de televisió, i amb ‘El càtar imperfecte’ ha fet el salt a la novel·la. “Tot m’ha portat cap aquí”, va reconèixer l’autor. “Quan un explica una història com a periodista, primer s’ha de documentar bé, però després li ha de donar una gràcia, un ritme a allò que expliques perquè el lector no s’avorreixi. El que he fet amb esta novel·la és exactament el mateix, però permetent-me alguna llibertat o llicència més”. Un pas a la ficció novel·lada que “m’ha divertit molt. És un verí que m’ha entrat bé i no puc prometre que no repetiré l’experimentació de la novel·la”.

Més informació: | | |