“No al Fracking, No a la destrucció”

Amparo Panadero . dimarts, 28 de maig de 2013 .
Etiquetes: , ,

On hi ha aigua hi ha vida. Així de clar es va pronunciar l’alcaldessa socialista de Sant Mateu i diputada, Ana Besalduch, en la tribuna de Les Corts Valencianes. Presentava una Proposició no de Llei contra el ‘fracking’ o fractura hidràulica, una tècnica que recolza el PP, malgrat les greus conseqüències, malgrat el negatiu impacte socioeconòmic i mediambiental a les comarques dels Ports i el Maestrat. A l’interior castellonenc, més de 4.000 famílies es dediquen a la ramaderia i l’agricultura, una xifra que afecta a prop de 12.000 persones que veuen perillar la seva subsistència. A més de la diputada de Sant Mateu ja se han manifestat en contra el també diputat provincial Josep Gisbert i alcaldes i alcaldesses de la nostra comarca, entre altres, com el de Morella, Rhamses Ripollés.

El ‘fracking’ es basa a perforar el subsòl per injectar terra i aigua a pressió al costat d’uns sis-cents productes químics contaminants i perjudicials per a la salut. Aquesta tècnica, prohibida en molts països, i que ja ha provocat efectes destructius a EEUU, resulta atractiva per als nostres governants que han obert portes a les grans empreses del negoci de l’energia, a la contra de la ciutadania, dels pobles de l’interior que van a sofrir les conseqüències.

Davant aquest nou despotisme i despropòsit, s’estan mobilitzant milers de persones en tot el país. Aquí, des de la Plataforma Anti-Fracking de les Comarques de Castelló, amb la suma dels partits de l’esquerra, i de nombrosos Ajuntaments, alguns del PP, que ja han mostrat el seu rebuig, s’ha obert un calendari de mobilitzacions que va arrencar el dissabte a Morella i que recorre Vilafranca, l’1 de juny; Sant Mateu, el dia 8; i Castelló, el 22 de juny. No hem de permetre que, a més d’hipotecar el nostre present i futur, destrueixin la terra i la vida.

I acabar felicitant la iniciativa de l’IES comarcal de Morella, l’alumnat ha donat una mostra molt eficaç dels efectes negatius del ‘fracking’ a la nostra terra. Per elles i per ells hem de lluitar i combatre aquesta destrucció de la Naturalesa. Tenim que dir NO.

Per últim vull dedicar el meu homenatge i unes paraules als joves torneros de Morella que demà dimecres participaran al Corpus de Toledo. Dir que la ciutat de Castella-La Mancha es una joia, un lloc que encara serà més bonic quan els nostres torneros ballen la seua dança i s’escolten les notes de les gaites i el tabal amb Miguel Ángel i José Luis Prats Pascual, Jesús Royo Guimerà, també pare d’un tornero, i Carlos Felius Albalat.

I els protagonistes, els torneros Miguel Ángel Segura Espada, Raúl Querol Royo, Sergio Guimerà Puig, Joan García Lizondo, Óscar Amela Rámia, Pau Bordás Vives, Adrián Llanes Corbatón, Jordi Serret Segura, Christian Ibáñez Meseguer, Brian Prieto Moliner i Arnau Royo Querol. I no han pogut estar, malauradament, els joves torneros que compleixen calendari d’exàmens als seus estudis.

Aquests joves que viatgen a Toledo, ho faran acompanyats per les seues mares i pares, per les seues famílies i un bon grapat de gent morellana, a més dels representants municipals amb l’alcalde al front d’aquesta entranyable expedició.

El Corpus de Toledo, com el de Morella, es una festa de colors i d’història i el pas dels Torneros, de segur, convertirà la ciutat toledana, també emmurallada, en un escenari únic per a no oblidar.

Més informació: | |