El Matarranya dóna llum verd a la firma dels convenis amb DGA

comarquesnord.cat . Vall-de-roures . dimecres, 29 de maig de 2013 .

La seu de la Comarca del Matarranya va acollir el passat dimecres 29 el ple comarcal corresponent al mes de maig. Ple que va reunir diversos punts en la seua ordre del dia i que, com a tema més rellevant, va destacar l’aprovació de la firma dels convenis amb la DGA dels 20 milions d’euros a repartir este 2013 entre totes les Comarques d’Aragó. Els consellers del Matarranya van donar llum verd a la firma d’estos convenis, que suposarà una inversió de 423.000 euros al territori de cara a este exercici. La gestió de les escoles infantils, per contra, va generar força debat al ple, i alguns consellers van denunciar que el plantejament del Govern d’Aragó generarà “desequilibri territorial” entre comarques. La firma del paquet de convenis es firmarà el pròxim divendres 31 de maig a Saragossa.

La concessió directa de subvencions a favor d’aquells pobles que han firmat el conveni de Gestió d’Aigües (ho han fet 17 dels 18 municipis) també va generar bastant debat al ple. La ratificació va tirar endavant gràcies als vots a favor del PAR i el PSOE. El PP, en canvi, va votar en contra, i el seu portaveu, Juan Enrique Celma, va defensar que “no es pot deixar fora un poble” i “pensem que hi ha una predisposició per part de Calaceit. L’Ajuntament de Calaceit i la Comarca es poden seure a una taula i arribar a un acord”. El portaveu del PAR i president de la Comarca, Francisco Esteve, va exposar el seu punt de vista, i va considerar que la solució més senzilla seria que “l’Ajuntament de Calaceit s’adherís al conveni de gestió. Eixiria beneficiat”. En l’anterior ple la concessió d’ajudes als clubs esportius va generar un debat similar.

A més, el ple va ratificar la sol·licitud de subvenció al Govern d’Aragó per a finançar el ‘Riu a l’Estiu’ d’enguany, projecte que ha estat xifrat en 43.000 euros. La subvenció que s’ha demanat és al 70%, i l’objectiu de Comarca és que este estiu els xiquets puguen optar a colònies d’una, dos o tres setmanes. El cost seria de 25 euros una setmana, 40 € dos setmanes i 60 € tres setmanes, amb descompte per a les famílies nombroses i si s’hi inscriuen germans. Durant el ple també es van aprovar concessions directes d’ajuda en matèria d’Acció Social, Joventut, Esport i Turisme, com ara de les oficines de turisme de Mont-roig, Beseit, Pena-roja, La Freixneda i Calaceit.

. La Reserva de la Biosfera

En precs i preguntes, el PSOE va parlar de la declaració de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre. Alberto Moragrega va dir que “hem volgut fer reflexionar a tots els consellers que són unes terres pròximes. Molts municipis i termes del Matarranya estan pegats a la Terra Alta i el Baix Ebre. Compartim riu i estem junts en projectes com el Contracte de Riu”. Moragrega va sentenciar que des de l’Ebre “ens segueixen deixant la porta oberta”. El Matarranya va mostrar l’interès en adherir-se a la Reserva durant la passada legislatura. La manca de consens ho va impedir.