Culla peregrina a Sant Joan de Penyagolosa

comarquesnord.cat . Culla . dijous, 30 de maig de 2013 .
Etiquetes: , ,

El poble de Culla manté el costum i la fidelitat de recórrer a peu el camí que els separa del ermitorio de Sant Joan de Penyagolosa. Així doncs, divendres que ve i dissabte, últims de la setmana del Corpus Chirsti, donarà començament una tradició de més de 600 anys d’antiguitat.

Els pendoners, els bordoners, el jurat, el capellà, autoritats i veïns sortiran de l’església parroquial El Salvador entonant l’ancestral Exurge Domini, i recorreran els trenta quilòmetres que separen la localitat del santuari. Durant el trajecte es duran a terme les habituals parades en l’ermita de Sant Bertomeu i en la Font de l´Alforí, entre unes altres. Totes elles, acompanyades per càntics i oracions, conservant al màxim els rituals tradicionals.

Els pelegrins descansaran a Sant Joan i emprendran el camí de tornada el dissabte al matí, no sense abans beneir la font situada front la porta del ermitorio, entonant al seu torn l’Au Mari Stela.

Al seu retorn, la comitiva serà rebuda per multitud de veïns i visitants li donaran la càlida benvinguda després d’haver complert amb el ritual que els seus ancestres van conservar amb tant orgull.

. Una tradició de més de 600 anys

Les primeres notícies que es tenen d’aquesta processó daten de l’any 1400, per la qual cosa es tracta d’una de les més antigues de la província. En el dia 12 de juny de 2004 es va signar l’Acta Fundacional de la Confraria de Sant Joan Baptista de la Parròquia El Salvador de Culla que es va constituir amb la finalitat de mantenir aquesta tradició.

Més informació: | |