La Degolla protagonitza l’acte central de la vespra de la 655º edició del Corpus

comarquesnord.cat . Morella . dissabte, 1 de juny de 2013 .
Etiquetes: , ,

Morella es prepara per a viure una nova edició d’una de les celebracions més tradicionals de la localitat, el Corpus Christi. Enguany aplega a la 655º edició, la qual cosa li convertix en un dels més antics de la Comunitat Valenciana, sent només tres anys posterior al de València. L’acte principal de la celebració serà la Processó General, que té lloc el diumenge a la vesprada. No obstant això, avui se celebra la Solemne Vigília, que compta amb La Degolla, com a activitat més destacada.

La Degolla és l’acte més important de la vespra del Corpus. En els seus inicis, tenia com a missió anunciar la festa de l’endemà i invitar a la participació a la processó general. Igual que el cercavila dels gegants, que desfila quan finalitza l’acte. La Degolla representa el misteri del Rei Herodes, amb la visita dels Reis Mags, la fugida a Egipte i la degollació dels Sants Innocents. Després dels distints personatges, acompanyen la desfilada els gaiters de Morella, que amenitzen este moment amb la seua música. És una representació improvisada, en la que un bon nombre de xiquets vestixen prendes blanques i porten sabres tenyits de roig per a tacar a la resta de participants, simbolitzant als soldats que intentaven decapitar el Messies, per orde del Rei Herodes. L’acte congrega a un bon nombre de persones, que es divertixen veient com els xiquets acaben amb les seues prendes totalment roges.

El punt àlgid del Corpues Christi és el Processó General de demà. La celebració d’esta festivitat data de 1358 a Morella i, va començar com un motiu d’exaltació al Santíssim i com una forma didàctica de reconéixer els personatges bíblics. En esta processó participen més de 150 elements bíblics i més de 300 persones. Encapçalen este acte els gegants i les distintes peanyes, entre les que es troben la dels patrons de la ciutat, Sant Julià i Sant Vicent Ferrer. Entre els personatges bíblics, destaquen Jacob i els seus dotze fills, els dotze apòstols, l’Arca de l’Aliança, l’Áliga o els vint-i-quatre ancians de l’Apocalipsi. Tanquen la processó, el Reverend Clero i el Santíssim Sagrament baix pal·li, les autoritats i corporació municipal i l’Associació Musical Mestre Candel.

Més informació: | |