Calaceit acollirà el 2015 la VIII Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni de la Pedra Seca

comarquesnord.cat . Calaceit . dimarts, 4 de juny de 2013 .
Etiquetes: , ,

El passat 19 de maig, coincidint amb la jornada de clausura de la VII Trobada d’estudi per la preservació del patrimoni de la Pedra Seca celebrada a Les Preses (La Garrotxa), es va confirmar que Calaceit serà el municipi encarregat d’acollir la pròxima trobada, prevista de cara al 2015. D’esta forma, la celebració de la VIII Trobada de la Pedra en Sec ha recaigut en la candidatura que va presentar l’Associació Cultural del Matarranya (ASCUMA).

Estes jornades formen part d’unes trobades biennals que es van fent des de fa més 10 anys i que tenen com a objectiu donar a conèixer el patrimoni de la pedra seca als territoris de parla catalana. A Les Preses, la Trobada va tractar tres eixos, com són el Vocabulari i la Toponímia, la Catalogació i la Biodiversitat i Paisatge. Les sessions de treball van començar amb l’àmbit lingüístic, on els filòlegs Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez van presentar una ponència sobre el patrimoni lingüístic de la pedra seca.

El dissabte es va encetar amb l’àmbit de catalogació on es van presentar comunicacions sobre diferents inventaris fets en alguns punts del territori i es va fer un recorregut pels principals resultats obtinguts per la wikipedra (http://wikipedra.catpaisatge.net). A mig matí es van presentar les comunicacions sobre les característiques constructives en la que, diferents tècnics, van donar la seua visió sobre construcció, restauració i comportament estructural de la pedra seca.

Per a tancar les sessions es va parlar de la pedra seca com a configuradora del paisatge i del seu efecte en el medi natural. El diumenge es van celebrar diferents tallers pràctics, que encaixaven amb els tres àmbits tractats a la trobada. Tot seguit es van presentar les conclusions, en les que es va parlar sobre el futur de la pedra seca con a eix vertebrador del territori, de la necessitat d’una major divulgació entre professionals de l’arquitectura i formulant la petició de promoure els estudis per al aprofitament de la pedra com a material constructiu econòmic i sostenible.

Més informació: | |