La Cucafera i Els Dimonis de Morella participen en una trobada de Bestiari

comarquesnord.cat . Castelló . dilluns, 10 de juny de 2013 .
Etiquetes: , ,

La Cucafera de Morella ha participat d’una trobada de Bestiari que tenia lloc a Castelló. 10 formacions de tota la província, entre les quals estaven els dimonis de Morella, amb la cucafera, van desfilar pels carrers de la capital de la plana. Amb la Cucafera, el Drac blau de Castelló, el Drac Verd, La Víbora de Botafocs, o l’Haca de Castelló. Aquesta bestiola va ser recuperada a Morella l’any passat pels majorals de Sant Antoni, llavors la colla de gaiteros.

En principi, segons comenta Julià Pastor, la funció d’aquestes besties era obrir pas a les processons més destacades. En el cas de Morella, la del Corpus i les del Sexenni. No obstant, ara la veiem obrin pas als dimonis de la maça en la festa de Sant Antoni. Sembla ser que d’aquest element, que ha anat apareixent i desapareixent, hi ha documentació ja en el segle XVII. Vindria a ser altre dels elements a càrrec de l’Ajuntament, com ho és l’àliga. El simbolisme d’aquesta bestiola, amb cos de tortuga i cap de drac, segons Pastor, és “dominar la por. Por a totes aquelles coses que no dominem”. Vindria a ser el mal, en eixa lluita eterna entre el be i el mal, que tant sovint representem en festes i processons.

La Cucafera de Morella, originàriament no treia foc com ara, però el seu coll s’estirava amb semblant mecanisme que s’utilitza actualment. Durant uns dies la Cucafera, i la resta de Besties que van participar de la trobada, es poden visitar en la Fundació Dávalos-Fletcher.

. Fotogaleria . La cucafera de Morella, a Castelló

Més informació: | |